Inkluzivna učionica - nema klupa ni ploče

05.04.2022.

07:00

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Inkluzivna učionica

Inkluzivna učionica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Osijeku je predstavljen Centar za rehabilitaciju, jedinstven u Hrvatskoj, a uz njega i inkluzivna učionica. Rezultat je to projekta kroz koji UNICEF, Učiteljski fakultet u Zagrebu i visoka učilišta u Rijeci, Splitu, Osijeku i Puli obrazuju odgojitelje za rad s djecom s poteškoćama u razvoju. 

U inkluzivnoj učionici studenti mogu bolje razumijeti kako djeca s poteškoćama doživljavaju svijet. Pristup nastavi je drugačiji, nema klasičnih redova, klupa ni ploče.

- Ono što mi želimo da oni odnesu sa sobom zapravo su te inkluzivne vrijednosti koje govore o važnosti toga uključivanja drugih razumijevanja drugih, kaže Tijana Borovac, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek.

Prilagođeno opremljena učionica najbolje oslikava kako samo okruženje može pridonijeti da se svi osjećaju dobrodošli.

- Ovo je jedinstven prostor u Hrvatskoj, jedinstvena oprema, nitko drugi nema ovo i na to smo izrazito ponosni, kaže Damir Matanović, dekan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek.

Provedena je i analiza studijskih programa i otkriveno je da se neki profesori nisu imali prilike educirati o inkluzivnosti.

- Tako da se nametnulo pitanje kako netko tko nije educiran iz tog područja može pripremiti buduće odgojitelje da budu dovoljno inkluzivni jer se radi o iskustvu učenja koje je isprepleteno u svim segmentima studijskih programa, kaže Dejana Bouillet, Učiteljski fakultet, Zagreb.

Upravo će ova učionica pridonijeti edukaciji studenata - budućih odgojitelja koji će onda naučeno moći primijeniti u svom budućem radu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!