Inovacija mladih Šibenčanki za najbolje skladištenje maslinovog ulja

10.11.2021.

06:59

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Inovatorica Franka Bujas

Inovatorica Franka Bujas

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vrijeme je berbe maslina i njihove prerade. Kako ulje najbolje čuvati nakon skladištenja, domislile su se dvije mlade Šibenčanke. Franka i Tena Bujas za svoj su izum, termo osjetljivu naljepnicu za bocu, dobile i medalju na sajmu inovacija.

Frankina sestra Tena Bujas radi kao agronom u Nizozemskoj. Franka u Šibeniku ima obrt za usluge grafičkog dizajna. Za sve je "kriv" poduzetnički inkubator Trokuta, Centra za nove tehnologije i poduzetništvo.

- Bilo je natjecanje za inovacije, to je bio način da povežemo njenu i moju struku - ja sam napravila naljepnicu, a ona je došla s nekim problemom, a ovo je bilo naše rješenje, kaže grafička dizajnerica Franka Bujas

Rješenje za problem - kako pravilno skladištiti maslinovo ulje.

- Znači čuvati ga na tamnom mjestu i ono najvažnije, da temperatura prostorije gdje će to ulje biti je do 20 stupnjeva, nekakvih 17-18 stupnjeva bilo bi stvarno idealno, ističe maslinar Krešimir Ivić

A to će pokazati Frankina inovacija.

- Naljepnica funkcionira tako da se sastoji od termo osjetljivog dijela koji pokazuje kolika je trenutna temperatura, a pokraj se nalaze upute o ispravnom čuvanju maslinovog ulja. Dakle, u svakom trenutku možemo provjeriti nalazi li se ulje u ispravnim uvjetima za čuvanje, dodaje Franka Bujas. 

Originalnu ideju prepoznala je i struka. Pa je inovacija ovjenčana brončanom medaljom na nedavnom sajmu inovacija u Zagrebu.

- I mislim da ta medalja može biti poticaj i za još druga neka rješenja, to otvara i šire mogućnosti da bi se i za neke druge proizvode isto tako moglo napraviti, ističe Josip Lubura, predsjednik Društava inovatora Faust Vrančić, Šibenik. 

Franka sada nastoji svoju inovaciju pretvoriti i u tržišno prihvatljiv proizvod.

- Tako da trenutno radimo na tome, dogovaramo se s tiskarama kako bi što više olakšali taj dio proizvođačima maslinovog ulja koji ionako imaju već dosta svojih troškova. Tako da se radi na tom dijelu da etiketa bude što povoljnija, ističe dizajnerica Bujas. 

- Ova etiketa je stvarno jedan dobar proizvod gdje bi ljudi mogli odmah, na svojoj vlastitoj ambalaži, na boci vidjeti kolika je temperatura ulja i tako produljiti rok trajanja tog maslinovog ulja, dodaje maslinar Krešimir Ivić. 

Kako bi i nakon godinu, dvije, tri - ekstradjevičansko maslinovo ulje, primjerice, sačuvalo svu svoju izvornu kakvoću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!