13:53 / 05.11.2019.

Autor: Nikolina Gerek/V.M./Hina/HRT

Inovativna djela na Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci

'Nevidljive zemlje' kazališta Livsmedlet (foto: GKL Rijek

'Nevidljive zemlje' kazališta Livsmedlet (foto: GKL Rijek

Foto: - / -

Na 24. Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci ponovno se okupio respektabilan broj lutkara i kazališta - šest hrvatskih i pet inozemnih i to iz Slovenije, Finske, Njemačke, Srbije te Bosne i Hercegovine.
Na 24. Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci ponovno se okupio respektabilan broj lutkara i kazališta - šest hrvatskih i pet inozemnih i to iz Slovenije, Finske, Njemačke, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Neke od 11 predstava dio su programa Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture, koji će na zanimljiv način pokazati inovativno lutkarstvo o temama današnjice koja se tiču i djece i odraslih. U sklopu Revije organizirane su i dvije popratne izložbe o povijesti lutkarstva u Hrvatskoj.

- Sjetit ćemo se kako je to bilo igrati se sa najobičnijom glinom i stvarati objekte i lutke od gline na sveni, a isto tako i brojne figure s prstima ruku. Sinoćnja predstava finske grupe Livsmedlet koja se zove 'Nevidljive zemlje', govori o temi migranata i migracija, ali na jedan suptilan način, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Pogledajte najavni spot 24. Revije lutkarskih kazališta:Reviju je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazavši kako revija posvećuje pažnju kvaliteti, kao i istraživanju novoga. Sljedeće godine, kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture (EPK), revija će obilježiti četvrt stoljeća, kazao je Obesnel i podsjetio da je reviju prije 24 godine pokrenuo tadašnji ravnatelj Gradskog kazališta lutaka Rijeka Srećko Šestan.

U sklopu jučerašnjeg svečanog otvorenja otvorene su i dvije izložbe koje su popratni program Revije: 90 godina UNIMA-e i Lutke osvajaju Hrvatsku 1920. Izložba '90 godina UNIMA-e' autora Livije Kroflin i Ivana Špoljareca oslikava rad svjetskog udruženja lutkarskih kazališta, dok se izložba autorice Antonije Bogner Šaban 'Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.’ osvrće na početke lutkarstva u Hrvatskoj.

Tijekom revije, do 11. studenoga, će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Gradskom kazalištu lutaka Rijeka biti prikazane predstave kazališta iz Finske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te šest predstava iz hrvatskih kazališnih kuća.

Prvog dana revije prikazane su predstave ‘Dobro se dobrim vraća’, u izvedbi Teatra Oz i ‘Nevidljive zemlje’ u izvedbi finskog Livsmedlet Theatre, a sljedećih dana bit će prikazane predstave ‘Ručak za šestero’ u izvedbi KD Pinklec i UO GLLUGL , ‘Tihi dječak’, u izvedbi Pozorišta za decu iz Kragujevca, , ‘Glina, igra i ostale majmunarije’, u izvedbi Thalias Kompagnons iz Njemačke, ‘Greb, greb, kra, pljus’, u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana te ‘Mali Rakun’, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split.

Gledatelji će moći vidjeti predstavu ‘Pinocchio’ u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka, ‘Nezaboravak’ u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek, ‘Medvjedić Timotej’ u izvedbi Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, ‘Bajka o ribaru i ribici’ u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

U popratnom programu su predstava u nastajanju Carevo novo ruho, koju će u suradnji s publikom pripremati Lutkovno gledališće Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka te Dječja lutkarska radionica i igraonica, a dio revije je i program EPK na reviji, s istraživačkim i inovativnim pristupom lutkarstvu, namijenjen je različitim dječjim uzrastima.

Publika će ocjenjivati sve predstave i dodijeliti nagradu publike, koju je dizajnerski osmislio Studio Cuculić, a ove godine je to trsatski zmaj kao drvena dječja klepetalica.

Reviju lutkarskih kazališta organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz sufinanciranje Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!