07:00 / 12.12.2021.

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Interaktivne radionice modeliranja, robotike i programiranja za mlade Osječane

Sajam tehničke kulture u Osijeku-

Sajam tehničke kulture u Osijeku-

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Osijeku je otvoren sajam tehničke kulture namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Dvodnevni program na sajamskom prostoru Pampas uključuje interaktivne radionice modeliranja, maketarstva, robotike i programiranja. Uz mentorsko vodstvo članova Zajednice tehničke kulture, učenike podučavaju i studenti Osječkog sveučilišta.   

Na Tehnicoolum dolaze oni koji su u potrazi za budućim hobijima i životnim pozivima s područja tehničke kulture. Osim zanimanja za nove tehnologije oduševljenje učenika izazvali su i zadatci koji uključuju kreativnost, spretnost i preciznost. 


- Fasciniralo me brušenje ovih nekih oblika i rađenje aviončića, rekla je sudionica.


- Sudjelovala sam na radionici svjetala, izrađivala sam narukvice i bedževe, priča ispitanica.


- S puškom kad pucamo u metu, to nemamo u školi, tako da bi ja to u školi da imamo, kaže sudionik.


Studenti osječkoga FERIT-a na sajmu su preuzeli ulogu mentora i demonstratora. Učenicima je valjalo na zanimljiv način prenijeti spoznaje iz STEM područja.


- Ovdje imamo jedan primjer podloge koja balansira kuglicu. Možemo, recimo, staviti na ploču i ona balansira kuglicu da ne padne, objašnjava Ivor Plander, student Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek.


Technicoolum u svome petom izdanju donosi sadržaje prilagođene vremenu i tehnologijama koje nas okružuju. 


- Preko četrdeset radionica iz svih polja tehnike, znači, od robotike, elektrotehnike, dronovi, auto-modelarstvo, izrada drvenih predmeta, quilling, nakit, nabraja Antun Šikić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka.


- Imamo jedan savršen sajam koji našoj djeci jedan prozorčić u svijet tehničke kulture s ciljem, sa željom da oni u budućnosti ostvaruju svoju egzistenciju u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, rekao je Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma d.o.o.


Preostaje još pronaći način na koji će se buduće stručnjake zadržati da bi se profesionalno ostvarili u Slavoniji i Baranji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!