"Iskoristi priliku" - prilika mladima da se i njihov glas čuje

10.10.2022.

20:14

Autor: Dominique Bratović-Vela/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Europska godina mladih

Europska godina mladih

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Proteklih se godinu dana pod geslom "Iskoristi priliku" obilježavala Europska godina mladih. Riječ je o inicijativi Europske komisije kojom se, brojnim događajima i projektima, željelo omogućiti mladima da se i njihov glas čuje. Završna konferencija za Hrvatsku održana je u Muzeju suvremene umjetnosti.

Profesorica fizike Danijela Takač nedavno je s portugalskim kolegama i učenicima obilazila zagrebački Gornji grad, u sklopu posljednjeg Erasmus projekta. To je njoj i njezinim učenicima donijelo drugi pogled na Europu.

- Svi slično mislimo, imamo ista rješenja, nismo toliko različiti što se tiče druženja, rekla je Ema Gajer,  OŠ Pantovčak, Zagreb.

- Bila sam u Portugalu na Azorima, predavala tjedan dana astronomiju 7. razredima, to je bilo neprocjenjivo iskustvo, naglasila je Danijela Takač, prof. fizike, OŠ Pantovčak, Erasmus+ ambasadorica.

Čakovečka gimnazija jedna je od europskih škola-ambasadora Europskog parlamenta.

- Bili smo kao škola u EU parlamentu, posjetili Strasbourg, putem takvih događanja definitivno imam osjećaj da se glas nas mladih promovira, da nas se pita nešto, rekla je Iva Hranilović, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec, škola ambasador EU parlamenta.

Da se glas mladih čuje, pogotovo među onima koji donose odluke te da iskoriste svaku priliku koju im život u Europskoj uniji nudi - bio je moto Europske godine mladih. 

- Naša škola je jedna od aktivnih škola, išli smo prošle godine na Erasmus u Italiju, naši učenici su na praksi u svim mogućim hotelima, rekla je Patricija Krnic, Srednja škola Topusko, smjer turističko-hotelijerski komercijalist.

- Ima prilike za mlade, za posao, za karijeru? definitivno ima, po meni, planiram ostati, naglasila je Krnic.

No, oni koji odluče prilike iskoristiti negdje drugdje, vratit će se samo ako im budu osigurani jednaki uvjeti za kvalitetan život u svakom dijelu Hrvatske, baš kao i drugdje u Uniji. Zato su europski planovi usmjereni na smanjivanje razlika između urbanih i slabo naseljenih ruralnih prostora Unije.

- Treba napraviti ono što se zove "brain circulation", pustiti mlade ljude da odu, pogledaju ali nek se vrate natrag, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanjal.

- Nema liječničkih usluga, nema vrtića, škola, trgovina, nema širokopojasnog interneta, kad to ostvarimo preko eu kohezijskih fondova tada će i ta područja biti atraktivna za život, jer danas nije bitno gdje živiš nego koliko si dobro povezan, naglasila je Dubravka Šuica, potpredsjednica EK, povjerenica za demokraciju i demografiju.

Kako bi se mladi što bolje snašli na tržištu rada koje se brzo mijenja, sljedeća će godina biti Europska godina vještina i usavršavanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!