11:19 / 09.04.2019.

Autor: Domagoj Matić/V.M./HRT

Istok Hrvatske - velika lutkarska pozornica

-

-

Foto: - / -

Dodjelom Nagrade i Povelje 'Zvonko Festini' - za životno djelo na području lutkarske umjetnosti - počelo je 24. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tijekom pet festivalskih dana publika će uživati u više od stotinu predstava.
Dodjelom Nagrade i Povelje 'Zvonko Festini' - za životno djelo na području lutkarske umjetnosti - počelo je 24. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tijekom pet festivalskih dana publika će uživati u više od stotinu predstava.

Dvadeset kazališta iz Hrvatske i dijaspore i ove će godine pretvoriti istok zemlje u veliku pozornicu - ukupno će se odigrati 103 predstave: Djeca će to pamtiti jer je to jedini festival toga tipa, i on je najmasovniji, napominje producent Lutkarskog proljeća Himzo Nuhanović.

Ovogodišnje lutkarsko proljeće pamtit će i dobitnici nagrade 'Zvonko Festini' koja se dodjeljuje za životno djelo u lutkarskoj umjetnosti. Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva u vukovarskoj Galeriji Oranžerija nagrađen je Zlatko Vicić, a za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva Ivo Nižić.

- Zahvaljujem svim kolegama, glumcima, lutkarima od kojih sam krao one dobre stvari, a one manje dobre sam puštao da prođu iza mene, kaže glumac Gradskog kazališta lutaka Rijeka Zlatko Vicić.

Umjesto sjajnog oblikovatelja svjetla Ive Nižića iz Kazališta lutaka Zadar nagradu je primila ravnateljica kazališta Iris Pavić Tumpa: To je čovjek koji je 'kriv' da se na našem najvažnijem lutkarskom festivalu PIF-u u Zagrebu ustanovila nagrada za oblikovanje svjetla u predstavi.

U sklopu ove manifestacije otvorena je i izložba lutaka nedavno preminulog akademika Zlatka Boureka - osnivača Zagrebačke škole crtanog filma i čovjeka koji je stvorio Baltazar grad.

- Da je živ Bourek bi imao 90 godina, ali eto u tragu je njegovog djelovanja i inspiracija za sve mlade umjetnike koji će nastaviti njegovim putem, istaknuo je intendant HNK-a Split, i donedavni ravnatelj Gradskog kazališta Karlovac Srećko Šestan.

Lutkarsko proljeće već gotovo četvrt stoljeća donosi radost i zadovoljstvo svim ljubiteljima kazališta, a napose najmlađima u ruralnim sredinama, gdje ovakve manifestacije nisu svakodnevica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!