11:53 / 23.05.2020.

Autor: I.D./Dobro jutro,Hrvatska/HRT

Istraživanje: Zdravlje učenika i njihovo (ne)zadovoljstvo životom

Foto: StockSnap/Pixabay

Foto: StockSnap/Pixabay

Foto: - / -

Međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika provedeno je na reprezentativnom uzorku djece petih i sedmih razreda osnovne te prvih razreda srednje škole.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio publikaciju s rezultatima koji, među ostalim, pokazuju i koliko su naši učenici zadovoljni životom, kakvu sliku imaju o sebi, koliko puše i piju alkohol.

Međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika provedeno je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i to na reprezentativnom uzorku djece petih i sedmih razreda osnovne te prvih razreda srednje škole.

- Radi se o istraživanju koje koordinira Svjetska zdravstvena organizacija. Provodi se u 45 zemalja Europe i svijeta. U Hrvatskoj se provodi od 2002. godine, a u nekim je zemljama krenulo čak 1985. godine, kazala je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja i spec. šk. medicine HZJZ.

Od 2002. do 2018., istraživanje se u Hrvatskoj provodilo svake četiri godine. O rezultatima tog istraživanja, dr.sc. Dijana Mayer, dr.med. specijalist epidemiolog, znanstveni suradnik, HZJZ je kazala:

- U globalu mogu reći da smo zadovoljni obiteljskim životom, da smo peti na ljestvici od 45 zemalja gdje djeca žive s oba roditelja, tzv. cjelovite obitelji. Na pitanje: Da li ste imali spolni odnos? - to pitanje je postavljeno samo petnaestogodišnjacima, jer istraživanje se provodi u dobnoj skupini 11, 13 i 15 godina. Pitanja o spolnom odgoju i spolnom zdravlju postavljena su samo srednjoškolcima. I tu smo dobili podatke da je 50 posto učenika bilo spolno aktivno, odnosno da je 50 posto koristilo kondom. Ali 20 posto dječaka je izjavilo da je imalo spolni odnos, a 6 posto djevojčica.

Dodala je da su s tim podacima zadovoljni jer smo na dnu ljestvice. Ali ako uspoređujemo 2014. i 2018., po tom parametru po spolnom odnosu smo 2004. bili na pretposljednjem mjestu, a sada smo se ipak malo popeli, sada smo 8. mjesto odozdola.

- Dobro je to da smo malo spolno aktivni, a nije dobro to da ti koji su spolno aktivni ne koriste kondome, odnosno svega 50 posto djece koristi kondom, pojasnila je dr. Mayer.

To im je, kazala je, zabrinjavajuć podatak na kojemu moraju raditi, odnosno pojačati edukaciju u tom području.

Što se tiče rezultata vezanih za pušenje i alkohol, dr. Pavić Šimetin je kazala:

- Možemo reći da smo 2018. u odnosnu na 2014. u nešto boljoj poziciji. Najgora situacija u Hrvatskoj je bila 2010. godine. Od tada imamo određeno poboljšanje, no u mnogim drugim zemljama je poboljšanje, odnosno smanjenje pušenja i pijenja kod mladih daleko više izraženo nego što je bilo u Hrvatskoj u tom periodu od 2010. do 2018.

Više doznajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!