Itekako traženi u inozemstvu, pravi je izazov zadržati ih

14.12.2021.

20:12

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/P.F./HRT

Školovanje medicinskih kadrova

Školovanje medicinskih kadrova

Foto: Dnevnik / HRT

U našem zdravstvenom sustavu trenutačno nedostaje oko 5000 medicinskih sestara. Jedan od ambicioznijih projekata u strukovnom obrazovanju, koji bi trebali popraviti takvu sliku, realizira se u Varaždinu, gdje se školovanje provodi u pravim bolničkim uvjetima.


Ruke se ne tresu, treme uz bolnički krevet nema. Petra još nije ni završila srednju, ali posao zna.

- Puno nas hvale da se vidi da znamo i da se trudimo i uključujemo se što god treba, rekla je Petra Pomper, učenica Medicinske škole Varaždin.

Snalaze se sada sa starom opremom. No kada se dogradi i opremi škola bit će kao u bolnicama iz američkih serija.

- Planirano je da imamo jednu malu bolnicu s bolničkim sobama, specijaliziranim laboratorijima, dio za fizikalnu terapiju, istaknula je Tamara Zadravec, nastavnica zdravstvene njege.

U novim će laboratorijima raditi i farmaceutski tehničari.

- U njima će učenici u sterilnim uvjetima raditi gavezove pripravke. Različitim automatskim uređajima će raditi polukrute proizvode tipa krema, losiona, izjavila je Tamara Brezničar Talan, profesorica kemije i biologije na Medicinskoj školi Varaždin.

Regionalni centar kompetentnosti u inovativnim zdravstvenim tehnologijama, s dogradnjom škole, projekt je vrijedan oko 80 milijuna kuna.

- Da bi naši učenici bili kompetentni prvo ih trebaju obučavati stručnjaci koji su u suglasju s vremenom i drugo da rade u laboratoriju kakve ima jedan KBC, naglasila je Mirjana Grabar Kruljac, ravnateljica Medicinske škole Varaždin.

Pandemija je pokazala koliko nam treba medicinsko osoblje i koliko ga nedostaje. Učenje u sustavu koji prati trendove u medicini te stjecanje praktičnih znanja jedan je od načina kako dobiti mladi kadar.

- Zapravo je jako važno da uvjeti rada budu adekvatni, da u poslu nađu zadovpoljstvo a to se može sustavnim radom, rekla je Vera Katalinić-Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva.

Ovi su mladi itekako traženi u inozemstvu. Uz takvu konkurenciju - bit će pravi izazov zadržati ih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!