Ivan Petrović Poljak predstavlja Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika

13.07.2022.

13:29

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Ivan Petrović Poljak

Ivan Petrović Poljak

Foto: HRT / HTV

Nakon dvogodišnje pauze, Eurovizija mladih glazbenika ove će se godine od 19. do 23. srpnja održati u francuskom gradu Montpellieru, gdje će nastupiti i hrvatski predstavnik, mladi Ivan Petrović Poljak. Radi se o međunarodnom natjecanju klasičnih glazbenika instrumentalista u dobi od 12 do 21 godine, objašnjava Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a te urednica projekta Eurovizija mladih glazbenika. 

 Završnica 23. srpnja u Montpellieru

- Projekt se odvija od 1982. godine, pod okriljem europske radiodifuzije. Održava se bijenalno, svake druge godine, i svaki put je domaćin neka druga zemlja. Mi smo zamalo bilo domaćin u Zagrebu 2020., ali pandemija nas je omela u tome, kazala je Kocelj.

Natjecanje se, dodaje, održava u sklopu uglednog međunarodnog festivala u organizaciji francuskog radija.

- Njegov je cilj promoviranje javnih vrijednosti, a traje od 1985. godine, ima stotinu događaja u sklopu festivala, te okuplja i velika umjetnička imena, ali i mlade glazbenike koje promovira. Završnica koja će se održati 23. srpnja navečer je dio festivala u Montpellieru, poručila je. 

"Ivan  u rekordnom roku svladava nove skladbe"

Ivan je trebao nastupiti 2020. u Zagrebu i tada je, kaže, bio vrlo uzbuđen zbog nastupa koji se na kraju odgodio. No, sada kada puni 18 godina ipak se osjeća malo spremnije i smatra kako se u međuvremenu uspio bolje razviti kao pijanist.

- Mislim da sam sigurniji u sebe. Znam da je lijepo svirati pred domaćom publikom, ali siguran sam da će me obitelj i prijatelji slušati,  istaknuo je Ivan koji je već u osnovnoj školi odlučio naučiti svirati klavir.

S osam godina krenuo je u Osnovnu glazbenu školu Rudolfa Matza, zatim je školovanje nastavio u srednjoj glazbenoj školi Lisinski. Nedavno je položio i prijemni za Glazbenu akademiju gdje kreće sljedeće akademske godine.

- Ivana profesorica hvali kako u rekordnom roku svladava nove skladbe, a osim umne, krasi ga i silna motorička vještina, brzina i virtuoznost, hvali ga Kocelj.

Izravan prijenos na HRT 3 

Gledatelji će Euroviziju mladih glazbenika moći pratiti 23. srpnja u izravnom HRT-ovom prijenosu na Trećem programu, s početkom u 21 sat.

- Ove godine se natječe devet zemalja – osim Hrvatske, to su Češka, Poljska, Austrija, Njemačka, Švedska, Norveška, Francuska i Belgija. Zbog manjeg broja sudionika nemamo polufinalnu etapu, nego samo finalnu pa svi sudionici direktno ulaze u završnicu, zaključila je Kocelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!