13:02 / 15.09.2019.

Autor: Irena Košar/HRT

Iz doma u život - kako zaraditi, platiti račune, skuhati?

-

-

Foto: - / -

Mladi koji izlaze iz sustava alternativne skrbi napuštaju domove ili udomiteljske obitelji do 21. godine.
Mladi koji izlaze iz sustava alternativne skrbi napuštaju domove ili udomiteljske obitelji do 21. godine. Neki od njih već s 18 počinju živjeti u stambenim zajednicama, a neki kreću u samostalni život. Najveći izazovi su pronaći posao i stan.

Tea iz naše priče je djetinjstvo provela u SOS-selu te domovima za nezbrinutu djecu. Već neko vrijeme živi sama.  

- Nisam uopće znala što postoji recimo od računa, račun za vodu, komunalije, čistoća... Meni je sve to bila nepoznanica. Bila mi je nepoznanica i tražiti posao i naučiti kuhati, doslovno kao da sam prvi puta kročila u svijet, kaže.

Slično iskustvo ima i Tena. 

- Mi smo to sve dobivali na gotovo i nismo uopće imali ikoga tko bi nas uputio u to sve, kako rasporediti mjesečne financije koje moraš kada ostaneš sam, ovisan o sebi. Tako da je to najveći problem, što smo financijski većinom nepismeni, ne znamo kako rasporediti novac - kaže.

Upravo zato što nemaju dovoljno informacija, odgovore iz prve ruke potražile su kroz Erasmus+ program Life Care-LiveLife. Osnovni cilj programa je osnažiti mlade koji su u procesu izlaska ili su izišli iz sustava skrbi, kaže Jelena Ban, predsjednica udruge FICE Hrvatska.

Prvi korak je razmjena iskustava s vršnjacima iz Europe, koje uz financijske probleme muče i oni osobni. Gdje živjeti, kako se zaposliti, komu se obratiti za pomoć, glavna su pitanja koja muče mlade na izlasku iz alternativne skrbi.

Mladima bez roditelja ulazak u samostalan život je veliki izazov, zato bi ih trebalo dodatno podržati.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!