"Iz mora do Buja"

16.06.2022.

07:03

Autor: Klara Dujmović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

 "Iz mora do Buja"

"Iz mora do Buja"

Foto: Klara Dujmović / Regionalni dnevnik

Bujski vrtići i osnovne škole pokreću projekt "Iz mora do Buja". Svrha projekta je povećati konzumaciju ribe kod najmlađih. Za zdrave prehrambene navike potrebna je kuhinjska oprema, a za nju - sredstva EU fondova.

Pjevaju bujski mališani o ribici, ali znaju da je važno imati je i na jelovniku. Ovdje se od malih nogu usvajaju zdrave prehrambene navike. 

Uživaju klinci na kraju ručka u desertu. Na meniju ovoga puta nije bila riba. No, ona se u bujskom vrtiću redovito priprema, a ovim projektom nastoji se u jelovnik uvesti tri puta tjedno. 

- Pokušavamo da riba u našem vrtiću bude dva puta tjedno, iako se i za to borimo. Borimo se s dobavljačem, ali otkad smo uveli složenac s ribom i krumpirom mogu reći da je to pun pogodak što se tiče konzumacije ribe, rekla je Loris Primožić, ravnateljica Dječjeg vrtića Buje.

- Uključili smo se u projekt jer smo prepoznali važnost uvođenja proizvoda od ribe i ribe općenito u dječju prehranu. Time nastojimo i djecu i roditelje motivirati da se što zdravije hrane, govori Dražen Hinek, ravnatelj Osnovne škole Buje.

Projekt se financira sredstvima Europske unije i ukupno je vrijedan oko 400 tisuća kuna.

- Dobar dio sredstava će se utrošiti za opremanje naših kuhinja u osnovnim školama. U talijanskoj, hrvatskoj i našem vrtiću s opremom koja je specijalizirana za pripremu jela od ribe, pokazuje Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja.

Uz to izradit će se edukativne knjižice i organizirati posjeti ribarskim brodovima. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!