17:23 / 05.10.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HRT

Iz splitskog MIOC-a na bostonski MIT

-

-

Foto: - / -

Luka predavanja zbog pandemije prati virtualno, no jedva čeka doći u kampus i živjeti pravi studentski život.
Luka Bulić Bračulj, mladić koji je godinama oduševljavao osvajanjem medalja na olimpijadama znanja iz prirodoslovnih predmeta, svojom je pameću, znanjem i trudom samo nastavio kročiti naprijed - završio je splitsku 3. gimnaziju, popularni MIOC i sada je student prve godine prestižnog američkog sveučilišta MIT (Massachusetts Institute od Tehnology).

- Prvi put nakon mature dolazi u školu. Osamnaestogodišnji brucoš već ima životopis vrijedan divljenja. Medalje sa svjetskih olimpijada iz matematike i biologije, vrstan je šahist, izvrstan u debati, briljira i u logici.

- Mislim da sve čega se Luka uhvati - zapravo to radi izvrsno, kako treba. To je zato što je izuzetno sposoban, ali i veliki radnik, objašnjava ravnateljica splitske lll. gimnazije Deana Bokšić.

Iako već student prestižnog američkog sveučilišta, Luka rado pred pločom prihvaća izazov bivše razrednice i profesorice matematike. Jednom momak iz MIOC-a, uvijek momak iz MIOC-a - makar ga novi izazovi odveli u Boston.

Politika se miješa i u Lukine interese

- MIT je prestižan i zbog svojih rezultata i predavača koji su također najbolji u svojim disciplinama, pogotovo iz prirodnih oznanosti, matematičkih i inženjerskih smjerova. Trenutno, kako sam tek prva godina - ne moram se još odlučiti za smjer, nego slušam predmete iz matematike, kemije, fizike i politologije, priča Luka.

Politika se, čini se, u sve miješa, pa i u Lukine interese. Nakon matematičkog zadatka uslijedilo je pitanje o američkoj zbrci. U jednom tjednu se dogodilo puno toga, svašta ćemo još vidjeti. Mislim da nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi sljedećih mjesec dana, odgovara Luka koji ne želi prognozirati rezultate.

Mislima u Americi, tijelom još u Hrvatskoj - zbog pandemije Luka predavanja prati virtualno, no jedva čeka doći u kampus i živjeti pravi studentski život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!