"Iz vrtića u školu" - vježbenica koja pomaže i roditeljima i djeci

27.08.2021.

14:22

Autor: V.G./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Sanja Lanc

Sanja Lanc

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U slatkom iščekivanju trenutka kada će djeca krenuti u prvi razred osnovne škole, u emisiji "Dobro jutra, Hrvatska" razgovarali smo sa Sanjom Lanc, jednom od autorica knjige - vježbenice "Iz vrtića u školu". 

Sanja i Maja Vincek Slunjski su se susrele 2008. godine na diplomskom studiju logopedije te nisu ni znale da će druženje prerasti u dugogodišnje prijateljstvo i kreativnu suradnju. Obje su se zaposlile 2010. godine u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Zagreb. Tamo su se susrele i učile s mnoštvom djece i roditelja te smislile prvu vježbenicu pod naslovom "Igre u prostoru i vremenu".

Njihova druga vježbenica "Iz vrtića u školu" je napisana kako bi roditeljima i djeci pomogla i testirala vještine koje su potrebne za što lakši prelazak djeteta u svijet obrazovanja.

- Pokušale smo sustavno prikazati sve predvještine koje su potrebne da bi dijete sigurno kročile u svijet čitanja. Pokušale smo roditeljima svaki put kad se susretnu s nekom od predvještina, koje nekad imaju čudne nazive, objasniti u čemu je stvar. Na početku svake cjeline imamo objašnjena, to je važno jer se često srećemo s roditeljima koji smatraju da svoju djecu ne trebaju podučavati čitanju prije škole, što zaista jest tako, ali se zaboravljaju predvještine koje djetetu daju osnovu za ono što će trebati kad krene u formalno usvajanje čitanja, pojasnila je Lanc.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!