10:37 / 16.06.2019.

Autor: Melita Šare/D.M./HRT

Izložba iz doba kad je učitelj bio Bog

-

-

Foto: - / -

U Bibinju izložba udžbenika s početka prošlog stoljeća, pa i starijih. Stari globusi, atlasi, šestari i u ono doba neizostavne - šibe.
Malo dalmatinsko mjesto uz more, Bibinje, svojevrstan je fenomen kada je riječ o natalitetu. Gotovo da nema kuće bez najmanje četvero djece. I tko sretniji od njih ovih dana. Škola je završila. Idu na zasluženi odmor.

Malim mudrim glavicama bibinjska osnovna škola priredila je zanimljivu izložbu. Doslovce se mogu omirisati stara vremena. Izložba udžbenika s početka prošlog stoljeća iz ovih krajeva, pa i starijih. Stari globusi, atlasi, šestari i u ono doba neizostavne - šibe.

Iako su djeca radila u polju, nisu bila pošteđena "sinusa i kosinusa". Gumica je u to vrijeme bilo samo u školi, doma se brisalo kruhom, a učitelj je bio Bog. Bibinjka, rođena 1925., zapisala je kako u njezino doba roditelji nisu poticali djecu na školovanje, već na rad u kući i polju. A djevojke u Bibinju morale su se same izboriti za sebe.

Cinici bi rekli - pa i nije se baš previše promijenilo. Evo i nekih savjeta iz prastarog priručnika kakav učitelj treba biti i kojim se vrijednostima trebaju učiti mladi ljudi. "Učitelj mora da je pošten, učitelj ne trpi ništa nepošteno pa uklanja svako moralno zlo, a nastoji da uzgoji čestitu mladež , čiste karaktere. Učitelj ne podnosi himbe, podlosti i kukavštine".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!