Izrada narodnih nošnji i ukrasa od perušina

07:00 / 20.05.2022.

Autor: Ana Papec/P.F./HRT

Izrada narodne nošnje

Izrada narodne nošnje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Izrada narodnih nošnji ili ukrasa od perušina i krep papira, vještine su naših starih koje često žive tek zahvaljujući pojedinim entuzijastima. Tradiciju Varaždinskih Toplica čuvaju u tamošnjem kulturno umjetničkom društvu, a na radionicama znanje prenose na djecu i mlade.

Osjećaj da ste sami stvorili ili uredili ono što nosite na sebi, neprocjenjiv je. Zna to dobro i osamnaestogodišnja Lorena, koja s ponosom nosi narodnu nošnju svojega kraja.

- Ovo je replika zagorske narodne nošnje. Sastoji se od suknje, podsuknje, fortufa i nafaldano je naravno, košulje i lajbeka, a također žene su nekad nosile i mnogo nakita, objasnila je polaznica radionice Lorena Valent.

Šareni cvjetići koji krase pregaču poseban su motiv. 10-ak mladih učilo je kako ih izraditi pomoću krpica i tabletića.

- Oni rade i heklanje, iako nismo uspjeli napraviti tabletiće, oni mogu sebi izraditi narukvice, pa te krpice koje su radili i šivali mogu pokloniti bakama, mamama, prijateljicama, rekla je Silvia Matkun, predsjednica KUD-a "Toplice" iz Varaždinskih Toplica.

 - Uvijek mi je navika bila reći baki - možeš mi sašiti ovo, možeš mi sašiti ono. A sad sam se naučila ovdje i bilo mi je stvarno zanimljivo i poučno i mislim da ću to koristiti dalje u životu, navela je Valent.

Sa suhim listovima od klipa kukuruza i krep papirom više vole raditi oni najmlađi.

- Imamo štapić, prvo radimo pupoljak pa tulac pa onda s perušinom radimo latice i cvjetiće. To sve vežemo koncem ili vrućim ljepilom, objasnila je polaznica radionice Magdalena Gotić.

I tako nastaju papirnate ružice koje su nekad krasile mladenkin buket. Sve ove aktivnosti dio su gotovo pola milijuna vrijednog europskog projekta.

Kako je projekt krenuo u doba kad je korona bila u punom jeku, nisu se mogli družiti i da jednostavno ne izgube tu djecu koje ima dosta većinu radionica dosad su održavali online.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!