11:52 / 24.10.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Izvoditi čaroliju na ledu - neprocjenjivo

-

-

Foto: - / -

Od danas pa do 28.10. u Zagrebu se održava međunarodno natjecanje u umjetničkom klizanju - 30. Zlatni medvjed.
Od danas pa do 28.10. u Zagrebu se održava međunarodno natjecanje u umjetničkom klizanju - 30. Zlatni medvjed. Tim je povodom ekipa HRT-a posjetila Klizački klub Medveščak, uvjerila se u ljepotu ovoga sporta i porazgovarala o treninzima, klizačima i teškoćama na koje svakodnevno nailaze u svom radu.

Zagreb je jedini grad u našoj zemlji koji se može pohvaliti bogatom tradicijom u umjetničkom klizanju. Klizački klub Medveščak ima 30-ak članova i svake godine putem škole klizanja dobiva nove. I napreduju, treniraju svakodnevno, neke i dva puta dnevno, ovisno o dobi, i kažu - uživaju.

Prednosti bavljenja tim sportom su višestruke: Prvo zato što su one ovako lijepe i zgodne, razvija se tijelo pogotovo za curice. Maksimalno je dobro za djecu koja imaju nekakve poteškoće sa stopalima, koji imaju spuštena stopala, koji imaju ikserice... Puno toga se da ispraviti sa klizanjem jer cipela je čvrsta, stoje na malomnožju - kao da ste cijeli dan na balans dasci. Kod klizanja rade apsolutno sve grupacije mišića. Maksimalno je povoljno i kod djece koji imaju problema sa disanjem ili astmu, kaže trenerica Ivana Gagro.

Trenirati umjetničko klizanje najbolje je, ističe gđa Gagro, početi s tri-četiri godine. Ono zahtijeva treninge i izvan ledene dvorane: to uključuje kondicijske treninge i treninge baleta.

Djevojke iz Klizačkog kluba Medveščak jedva čekaju 30. Zlatnog medvjeda, gdje će u konkurenciji od 400 natjecatelja iz 17 zemalja pokazati svoje bravure na ledu i dati najbolje od sebe.

Uoči natjecanja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovale su mlade nade Gabrijela Babić, Mia Dumbović, Lara Damjanović i njihova trenerica Marijana Mesić iz klizačkog kluba 'Medvešćak'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!