Izvrsna gledanost božićnog dječjeg film "Kapa" u kinima

24.11.2022.

11:27

Autor: HRT

Božićni dječji film "Kapa"

Božićni dječji film "Kapa"

Foto: promo / promo

Božićni dječji film "Kapa" koji se trenutno prikazuje u kinima, bilježi sjajan odaziv najmlađe publike. U prvih desetak dana kino distribucije u Hrvatskoj, ovo bajkovito filmsko ostvarenje redatelja Slobodana Maksimovića, pogledalo je oko 7.000 gledatelja. Kada tome pribrojimo publiku iz ostalih država gdje se film počeo prikazivati - Sloveniju, Luxembourg, Slovačku i Bosnu i Hercegovinu , do sada je „Kapu“ u kino distribuciji pogledalo preko 22.500 gledatelja. Film je sufinanciran, između ostaloga, sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te sredstvima Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Božićni dječji film "Kapa"

Božićni dječji film "Kapa"

Foto: promo / promo

Ovo je najbolja potvrda istovremenog festivalskog uspjeha "Kape", koja je do sada ostvarila dvije međunarodne nagrade - za najbolji film po glasovima publike Kinokino film festivala u Zagrebu i najbolji film Dječjeg programa Sarajevo Film Festivala.

Božićni dječji film "Kapa"

Božićni dječji film "Kapa"

Foto: promo / promo

"Kapa" je uzbudljiva božićna filmska pustolovina za najmlađe. Izvrsna ekipa mladih i odraslih glumaca, među kojima je jednu od glavnih uloga tumači Frano Mašković, donosi toplu priču o prijateljstvu, dobroti i univerzalnim ljudskim vrijednostima. Kroz elemente urnebesne komedije i božićne bajke, film na djeci primjeren način otvara neka važna pitanja o kojima se ne razgovara često.

Božićni dječji film "Kapa"

Božićni dječji film "Kapa"

Foto: promo / promo

Hrvatska koproducentica filma Marina Andree Škop naglašava da se u svim fazama nastanka filma vodilo računa o obrazovnoj komponenti. Nada se da će pedagoški djelatnici sa svojim razredima iskoristiti mogućnost školskih projekcija u kinima diljem Hrvatske. Na taj način, ne samo da će predblagdanske dane svojim učenicima učiniti zanimljivijima, nego će imati priliku filmski sadržaj obraditi kroz različite školske predmete.

- Film prati bogata metodička priprema za obradu u okviru nastave, koju je kreirala profesorica hrvatskog jezika Marina Zlatarić u okviru europskog projekta Moje malo kino. Riječ je o materijalu koji nudi brojne sadržaje, od motivacija, uputa za gledanje filma, preko zadataka pa sve do ishoda, a povezuje nekoliko školskih predmeta: Hrvatski jezik, Likovnu kulturu, Glazbenu kulturu, Sat razrednika i Vjeronauk, naglasila je koproducentica Andree Škop.

Božićni dječji film "Kapa"

Božićni dječji film "Kapa"

Foto: promo / promo

Film Kapa sniman je u Sloveniji, a sinkroniziran je na hrvatski jezik. Radi se o regionalnoj koprodukciji s partnerima iz Hrvatske: HRT, produkcijske kuće Pompom film i Studio dim, te Hrvatski audiovizualni centar.

Kapa priča o devetogodišnjem dječaku Eriku koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnjoj Luciji koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi praznične dane volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.

Božićni dječji film "Kapa"

Božićni dječji film "Kapa"

Foto: promo / promo

Redatelj je Slobodan Maksimović. Scenarij za film napisala je Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentica Ida Weiss, a hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan. Glavne uloge tumače mladi Gaj Črnič i Kaja Podreberšek, a pridružuju im se Ajda Smrekar, hrvatski glumac Frano Mašković, Mojca Fatur i René Štúr. Urednik s HRT-a je Mislav Brumec.

U hrvatskoj sinkronizaciji sudjelovali su: Jakov Švarc, Zvonka Tomaš Brazzoduro, Dijana Vidušin, Frano Mašković, Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Matko Jukić, Roko Pepić, Petar Pećin, Ursula Pavić, Helena Pavić, Marika Škop i Sergej Stokuća. Tonska obrada Luka Grubišić Čabo.

Gledatelji Hrvatske televizije film će moći vidjeti iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!