Jan Tominić krenuo u Edinburgh

16.08.2018.

14:08

Autor: M.Š./HRT

Jan Tominić (sasvim desno) u društvu roditelja (sasvim lijevo), ravnateljice samoborske glazbene škole Zdenke Merčep (u sredini) i urednice HRT-a Ivane Kocelj

Jan Tominić (sasvim desno) u društvu roditelja (sasvim lijevo), ravnateljice samoborske glazbene škole Zdenke Merčep (u sredini) i urednice HRT-a Ivane Kocelj

Foto: - / HRT

Mladi saksofonist Jan Tominić krenuo je jutros u Edinburghu gdje će braniti boje Hrvatske na Euroviziji mladih glazbenika / Eurovision Young Musicians.
Nakon uspješnog nastupna na zagrebačkom Tomislavovom trgu sa Simfonijskom orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT), sudjelovanja na Svjetskom kongresu saksofonista i predstavljanja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, mladi saksofonist Jan Tominić krenuo je jutros u Edinburghu gdje će braniti boje Hrvatske na Euroviziji mladih glazbenika/Eurovision Young Musicians.Eurovizija mladih glazbenika bijenalno je glazbeno natjecanje pod okriljem Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) na koje je mladi Jan izabran nakon nacionalnog izbora sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera, uz izravan televizijski prijenos, 8. ožujka u studiju Anton Marti  HRT-a. Eurovizija mladih glazbenika ove se godine održava u sklopu jednog od najvećih kulturnih festivala na svijetu, Festivala u Edinburgu i privukla je rekordan broj zemalja sudionica, njih čak 18. Među instrumentalistima na violini, violončelu, klaviru, saksofonu, harfi, flauti, kontrabasu, udaraljkama i gitari u dobi od 14 do 19 godina (prema pravilima mogu se natjecati glazbenici od 12 do 21 godine), najmlađi sudionik je upravo predstavnik Hrvatske, četrnaestogodišnji saksofonist Jan Tominić.

Natjecanje mladih glazbenika u izvedbi klasične glazbe traje do 23. kolovoza, a Jana tamo očekuju dvije natjecateljske etape. Polufinalne večeri na rasporedu su 18. i 19. kolovoza na kojima će se kandidati predstaviti recitalom. Naš Jan na rasporedu je u zadnjoj skupini, koja svira 19. kolovoza od 19 sati, kao zadnji natjecatelj. Prijenos polufinala moći ćete pratiti putem videostreama na našem portalu.

Od 18 mladih kandidata samo njih šest probit će se u završnicu u kojoj će, 23. kolovoza, svoje glazbeno umijeće predstaviti uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda. O najboljem kandidatu odlučit će ocjenjivački sud sastavljen od proslavljenih umjetnika i utjecajnih menadžera među kojima su skladatelj i dirigent Sir James MacMillan, dirigentica Marin Alsop, skladateljica i producentica Anna Meredith te glazbeni ravnatelj Festivala u Edinburghu Andrew Moore.

Izravan prijenos finala iz dvorane Usher u Edinburgu gledajte na našem Trećem programu (HRT-HTV3) u 20 sati i 30 minuta. Komentatorica prijenosa je Jana Haluza, a urednica Ivana Kocelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!