Jan Tominić predstavio program za Edinburgh

23.07.2018.

10:10

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Mladi saksofonista Jan Tominić predstavio je u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' program kojim će ovog kolovoza braniti boje Hrvatske na Euroviziji mladih glazbenik u Edinburghu.
Nakon uspješnog nastupna na zagrebačkom Tomislavovom trgu sa Simfonijskom orkestrom Hrvatske radiotelevizije i sudjelovanja na Svjetskom kongresu saksofonista, mladi saksofonista Jan Tominić predstavio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska program kojim će ovog kolovoza braniti boje Hrvatske na Euroviziji mladih glazbenik u Edinburghu.Radio se o bijenalnom glazbenom natjecanju pod okriljem Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) na koje je mladi Jan izabran nakon nacionalnog izbora sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera, uz izravan televizijski prijenos 8. ožujka u studiju Anton Marti  HRT-a. Natjecanje mladih glazbenika u izvedbi klasične glazbe održat će se od 16. do 23. kolovoza, a tamo Jana očekuju dvije natjecateljske etape. 18. i 19. kolovoza kandidati 18 zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjoj Euroviziji mladih glazbenika predstavit će se recitalom u polufinalnim večerima, a samo njih šest probit će se u završnicu kada će, 23. kolovoza, svoje glazbeno umijeće predstaviti uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda.


     Kratko usviravanje prije nastupa u 'Dobrom jutru', u susjednom studiju (Foto: Marija Štilinović/HRT)


Jan Tominić
(2004.), najmlađi među sedam finalista nacionalnog izbora, učenik je srednje škole u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, smjer saksofon, kod profesora Tomislava Žužka. No za ovo natjecanje pripremio ga je profesor Aljaž Razdevšek koji Janovog profesora mijenja tijekom roditeljskog dopusta. Nakon uspješno završene osnovne škole, upisao je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, glazbeni razred. Želja mu je nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja upisati saksofon na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Jan sudjeluje na raznim natjecanjima i smotrama. Na regionalnom i državnom 52. Hrvatskom  natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, osvaja prvu nagradu (2014.). U posljednje dvije školske godine osvaja i prvu nagradu na Međunarodnim natjecanju Varaždin Woodwind & Brass, Zlatnu plaketu na međunarodnom natjecanju puhača EMONA u Ljubljani, prvu nagradu na  regionalnom natjecanju te prvu nagradu na državnom 54. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa te prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu. Godine 2016. osvojio je i Oskara znanja te svirao na svečanoj dodjeli. S kvartetom saksofona iz Glazbene škole Ferdo Livadić bio je laureat regionalnog natjecanja komorne glazbe 2016. te na 54. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Sudjeluje na raznim smotrama i radionicama (seminar Škole saksofona u Jaski, državne smotre saksofonista osnovnih i srednjih glazbenih škola Hrvatske, jazz radionice kod Saše Nestorovića, International Guitar Masterclass kod prof. Lovre Merčepa, 18.Svjetski kongres saksofonista u Zagrebu ). Aktivan je član Gradske glazbe Samobor.

U polufinalu Eurovizije mladih glazbenika u Edinburghu izvest će sljedeće skladbe: Fantasie sur un thème originalJulesa Demerssemana, Cinq danses exotiques, Jeana Francaixa, Aria, Eugènea Bozza te Scaramouche, 3. st., Brasileira, Dariusa Milhauda.

Gledateljima emisije Dobro jutro, Hrvatska, Jan Tominić odsvirao je Bozzaovu Ariju i Demerssemanovu Fantasie sur un thème original:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!