Simulirana sjednica Sabora učenika srednjih škola

08.05.2023.

14:09

Autor: Hina/HRT/A.S.

"Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"

"Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvorio je 10. simuliranu sjednicu Hrvatskog sabora za srednjoškolce i pritom poručio kako se od političara traži da zna ponuditi odgovore na izazove današnjice te da ti odgovori ne mogu biti banalni.


Galerija
"Koliko poznaješ Hrvatski sabor?", Foto: Patrik Macek /PIXSELL
"Koliko poznaješ Hrvatski sabor?", Foto: Patrik Macek /PIXSELL"Koliko poznaješ Hrvatski sabor?", Foto: Patrik Macek /HRT

Učenici-zastupnici 'donijet' će Zakon o zaštiti okoliša i prateću Deklaraciju

Na sjednici sudjeluje 151 učenik-zastupnik iz 41 škole diljem Hrvatske, naglasila je Sanja Šurina, voditeljica saborske Službe za građane, organizatora sjednice. Teme ovogodišnje simulirane sjednice su "Zakon o zaštiti okoliša" i "Deklaracija o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj", a donoseći ih, učenici-zastupnici će proći sve faze saborskog rada koje uključuju rad u odborima, prvo i drugo čitanje, amandmane.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo što je puno mladih zainteresirano za politiku i ono što se događa u Saboru jer, kaže, politika se nažalost u zadnje vrijeme vrlo često percipira kao neka zabava i nešto banalno.

- U svojoj biti politika je jedna od najvažnijih djelatnosti jer ona organizira život ljudi, državu i značajno utječe na društvo u kojem živimo. Iz tog razloga ne možemo joj pristupiti neozbiljno, rekao je.

Prema zastupnicima treba s poštovanjem


Osvrćući se na temu simulirane sjednice, Jandroković je upozorio kako je tema zaštite okoliša danas egzistencijalno pitanje za mlade generacije jer se tijekom njihovih života najavljuju promjene koje će snažno utjecati na život ljudi.

Poručio im je da se prema zastupnicima odnose s poštovanjem jer, kako je ocijenio, živimo u vremenu koje je nešto netolerantnije nego je bilo prije. "U demokraciji su ljudi različitih svjetonazora, ideologija i ideja i svatko se bori za svoje. Bitno je da ta rasprava bude tolerantna", kazao je. Stoga ih je pozvao da se u raspravi bore za svoje stavove, ali i poštuju druge.

Jandroković je dodijelio i nagrade učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili najbolje rezultate na on-line kvizu Koliko poznaješ Hrvatski sabor?.

Simulirana sjednica Sabora za srednjoškolce je, nakon što su one u vrijeme epidemije Covida-19 održane videokonferencijskim putem, održana u sabornici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!