19:35 / 23.11.2018.

Autor: HRT

Jedinstvena suradnja kineskih i hrvatskih košarkaša

-

-

Foto: - / -

Utakmicom u kući Dražena Petrovića sportska je suradnja i simbolično započela.
U jednu malu zemlju, Hrvatsku, svoje najdarovitije mlade sportaše na sportsku obuku šalje jedna velika zemlja - Kina. Jedinstvena suradnja predstavljena je u dvorani Dražena Petrovića, uz nazočnost jedne od najmoćnijih žena svijeta - kineske vicepremijerke Sun Chunlan.

Utakmicom u kući Dražena Petrovića sportska je suradnja i simbolično započela.

"Odlična utakmica danas. Hrvatska ima sjajne sportaše; nogometaše, rukometaše, vaterpoliste", rekao je učenik iz Kine. 

"Željni su nekih novih znanja, stalno ispituju kako da budu bolji, šta da naprave. Malo se još tražimo u komunikaciji", kaže mladi košarkaš Jan Palokaj.

No zato su se u komunikaciji pronašla ministarstva, gradovi, sportski savezi te sveučilišta u Zagrebu i Pekingu. U sljedeće tri godine stotinjak darovitih Kineza živjet će i trenirati u Hrvatskoj. 

"U sklopu toga oni imaju intenzive treninge sa hrvatskim trenerima, igraju protiv hrvatske djece, sudjeluju na međunarodnim turnirima ovdje u Europi te također idu u školu. Oni se nadaju nakon dvije, tri godine da će oni postati stožerni igrači njihove nacionalne selekcije", objašnjava voditelj projekta sportske suradnje između Hrvatske i Kine Damir Knjaz.

Iako traje već 10 godina, suradnja je osnažena nakon uspjeha Vatrenih u Rusiji.

"Naši mladi sportaši impresionirani su vašim sportskim uspjesima. Posebno su pohvalili treninge, trenere, natjecanja i iskustvo koje su ovdje stekli", istaknuo je predsjednik Sportskog sveučilišta u Pekingu Cao Weidong.

Uvjerena sam da ćete tijekom boravka u Hrvatskoj od svojih kolega, osim o sportskim taktikama, naučiti i o borbenosti hrvatskog naroda, što je još važnije", istaknula je potpredsjednica Državnoga vijeća Narodne Republike Kine Sun Chunlan.

Kineska se vicepremijerka sastala i s premijerom Andrejom Plenkovićem te poručila da je sport most prijateljstva između dvaju naroda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!