Subvencije za studente koji nisu dobili smještaj u domu

25.02.2023.

20:09

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT/A.S.

Jednokratno subvencioniranje studenta

Jednokratno subvencioniranje studenta

Foto: Dnevnik / HRT

Velik broj redovitih studenata ostvario je pravo na mjesto u domu, no zbog manjka kapaciteta mnogi ipak nisu. Podstanarstvo je tada jedina mogućnost, ali najamnine su poprilično visoke. 

Kako bi im se privremeno pomoglo, Središnji ured za demografiju i mlade u suradnji sa studentskim centrima pokrenuo je mjeru jednokratnog subvencioniranja troškova stanovanja za sve redovite studente koji su ostvarili uvjete za smještaj u domu, a nisu ga dobili.

Brucošica Aurora za režije i najam manjeg stana mjesečno izdvaja oko 400 eura. Iako je zadovoljila sve uvjete, nije uspjela dobiti mjesto u domu. Jednokratna potpora, kaže, dobro će joj doći. 

- Smatram kako će nam jako puno pomoći, zato što stanovi nisu jeftini i općenito život je dosta poskupio i zbog toga nam to jako puno znači, rekla je Aurora. 

 Potpora mnogo znači i Ani, koja stan dijeli s prijateljicom, a mjesečno samo za stanarinu i režije izdvaja oko 200 eura. 

- Znači mi stvarno jako puno, baš zato što meni pokrije jednomjesečnu polovicu, a i smatram da i mojim roditeljima to jako puno znači, kazala je. 

 Aurora i Ana, uz još 2000 redovitih studenata, ostvarile su pravo na jednokratno subvencioniranje troškova stanovanja. Potporu od 248 eura na račune isplatit će im Studentski centar.

- Cijeli postupak je ja bih rekao pojednostavljen, nismo išli s prevelikim kompleksnim dokumentima, nego baš da se studentima izađe u susret, rekao je Miro Bošnjak, ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu.


Pravo na subvenciju i u ostalim županijama

Osim u Zagrebu, pravo na potporu zasad mogu ostvariti i studenti u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj županiji.

- U Rijeci se za jednokratnu subvenciju prijavilo ukupno 210 studenata, međutim neki studenti, odnosno njih 16 nisu zadovoljili uvjete koji su bili propisani, tako da će pravo na tu jednokratnu subvenciju ostvariti ukupno 194, kazala je Neža Kurilić, rukovoditeljica smještajnih kapaciteta, Studentski centar Rijeka.

Iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade poručuju:

- Planovi su jasno, što se tiče studenata da ovo zaživi, ali u malo drugačijem obliku i da to onda razrađujemo kroz mjesečnu potporu, izjavila je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Naime, nedostatak mjesta u domovima te rast cijena najma podstanarskih stanova velik su udar na proračun studenata i njihovih obitelji. I svaka je pomoć više nego dobrodošla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!