12:38 / 07.05.2018.

Autor: E.L.S./V.P./HRT

Kad je vrijeme za prvi posjet ginekologu

-

-

Foto: - / -

Roditelji su važna karika u lancu brige o spolnom zdravlju svoje djece jer zaštita od spolnih bolesti, kao i od neželjene trudnoće kreće prvenstveno s edukacijom.
Redoviti ginekološki pregled dio je brige o vlastitom zdravlju i može prevenirati puno problema u budućnosti. Briga o spolnom zdravlju trebala bi započeti već u doba puberteta. Zašto? Zato da bi mladići i djevojke bili što više educirani o vlastitoj spolnosti i svemu što ulazak u spolne odnose nosi sa sobom.

Prvi posjet ginekologu ovisi o spolnoj aktivnosti mlade djevojke. Bilo bi ga dobro napraviti unutar 3 mjeseca od prvog spolnog odnosa. Jednako tako je važno otići na ginekološki pregled ako djevojka ima sekundarne spolne osobine, dakle narasle su dojke, pojačana dlakavost, tj. pojava dlaka u području sinfize, pazušnih jama i sl. a nije se pojavila menstruacija, onda to treba napraviti do 14. godine života, savjetuje ginekolog prof.dr. Hrvoje Vrčić.

Ako se nije pojavila ni menstruacija ni sekundarne spolne osobine do 16. godine života, tada se djevojkama također savjetuje posjet ginekologu. Profesor Vrčić posebno naglašava važnost vođenja menstrualnog kalendara jer se tako vodi briga o reproduktivnom zdravlju. Također je važno održavati kontinuitet posjeta ginekologu.

U SAD-u njihov centar za kontrolu bolesti preporučuje da se ide na ginekološki pregled i bris na klamidiju nakon promjene spolnog partnera, i to vrijedi sve do 23. godine života. Mi preporučujemo jednom godišnje ginekološki pregled i papa test u adolescenata i mladih žena do 30. godine života, kaže doktor Vrčić.

A što je s dječacima? Neda Ferenčić Vrban, spec. školske medicine: Ne bih preporučila da idu odmah urolozima, jedino ako postoji indikacija. Što to znači? Ukoliko postoje bilo koji od simptoma bolesti, bio to iscjedak, svrbež, peckanje, bol, bilo što što do tada nije bilo, onda bi svakako trebalo testirati urin na spolno prenosive bolesti.

Dobra vijest za dječake je da se više ne rade neugodni brisevi, nego se analizom prvog jutarnjeg urina vidi postoji li neka spolna bolest. Rizično spolno ponašanje može dovesti do infekcija HPV-om, genitalnim herpesom, klamidijom, gonorejom, HIV-om… Liječnici poručuju da je najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti – apstinencija.

Iako prema povelji o pravima djeteta nakon 16. godine mlada osoba može sama odabrati želi li da su roditelji prisutni pri pregledu, liječnici savjetuju roditeljima da budu potpora svojoj djeci.

Razgovarajte sa svojom djecom. Nemojte da to bude taboo tema. Nemojte da djeca osjećaju strah i nelagodu oko te teme. Mislim da treba stvoriti povjerljivi krug između roditelja i djeteta. Tako bi se smanjilo širenje spolno prenosivih bolesti, te strah od samog čina, savjetuje doktorica Ferenčić Vrban.

Roditelji su važna karika u lancu brige o spolnom zdravlju svoje djece jer zaštita od spolnih bolesti, kao i od neželjene trudnoće kreće prvenstveno s edukacijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!