15:27 / 02.11.2019.

Autor: Marija Pranjić/Zdrav život/HRT

Kako glazba pomaže protiv mucanja

-

-

Foto: - / -

Mucanje se češće javlja kod dječaka i uglavnom prije 4. godine života. Procjenjuje se da među djecom, naročito u fazi razvoja, ima oko 2% populacije onih koji mucaju.
Glazba mijenja naše raspoloženje i ima veliki utjecaj na naš identitet i razvoj. No ima veliku primjenu i u terapiji mucanja, poremećaja tečnosti govora. Kako je iza nas Međunarodni dan svjesnosti o mucanju, odlučili smo istražiti ovu sponu između glazbe i ovog poremećaja govora.

Dobro je poznato da glazba i pjevanje imaju umirujući učinak na čovjeka, ali manje je poznato da se metoda muzikoterapije koristi i u liječenju mucanja i drugih govorno-jezičnih poteškoća.

- Te postupke provode educirani muzikoterapeuti i primjena glazbe je doista široka u tretiranju brojnih poremećaja. Ona je prvenstveno jedna starija i ontogenetski i filogenetski starija, stariji sistem, nego jezik, i uvijek je čovjeku bila prirodnija i bliža, rekla je Nataša Klarić Bonacci, profesorica fonetike i glazbena terapeutkinja.

- Elementi koji se koriste u terapiji mucanja su sastavni dijelovi glazbe. Dakle to je i in intonacija i intenzitet i tempo govora, jednako tako i pauza. Emma a govor je uopće jedna ritmična aktivnost, kazala je Darija Hercigonja Salamoni, voditeljica Centra za ranu rehabilitaciju i podršku u zajednici Poliklinike Suvag.

Tajna terapeutskog učinka glazbe krije se u tome što čovjeka odvodi u sasvim drugo emocionalno stanje, tvrde stručnjaci. Kada osoba pjeva ili sluša glazbu, aktivira se veći dio mozga nego kada govori. Zanimljivo je da osoba koja inače muca, nema tu istu teškoću tečnosti govora kad pjeva.

Mucanje se češće javlja kod dječaka i uglavnom prije 4. godine života. Procjenjuje se da među djecom, naročito u fazi razvoja, ima oko 2% populacije onih koji mucaju.

Mucanja se ne treba sramiti, već raditi na njegovom ispravljanju, a ohrabruje i činjenica da su o svojoj borbi s ovim govornim poremećajem otvoreno govorile i brojne poznate osobe- Slaven Bilić, Marilyn Monroe, Nicole Kidman, Winston Churchill, George Washington i Elvis Presley. Možda je upravo ovom kralju rock and rolla glazba pomogla u tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!