14:01 / 23.04.2020.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Kako izgleda virtualna praksa u strukovnim školama

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Praksu ćemo odraditi koliko možemo, učenike ćemo ocijeniti, no najviše iščekujemo povratak u učionice, poručuju nastavnici.
Virtualna nastava održava se već tjednima i još nije donesena odluka do kada će trajati. U posebnom su položaju učenici koji pohađaju strukovne škole. Jer njima je u nastavi - osim teorije - vrlo važan i praktični dio. Istražili smo kako se snalaze.

Učenika u praktikumima nema, ali praktične nastave - ima. U varaždinskoj Gospodarskoj školi budući kuhari praksu odrađuju putem interneta, i to koristeći se namirnicama koje imaju kod kuće.

- Nama je bitan onaj završni dio koji  oni nama plasiraju, znači namirnice koje su koristili i priprema tih namirnica, te gotovo jelo koje onda fotografiraju, kaže tamošnja voditeljica praktične nastave kuhanja Andrijana Herceg. To će se jelo ocjenjivati.

Budući trgovci, pak, kod kuće simuliraju rad u trgovinama s odjećom. Odjeću trebaju, kaže nastavnica Jasminka Prahić - opeglati, očistiti, izvjesiti na vješalicu i posložiti.

Za buduće administratore, kaže nastavnik Saša Pokos - kad je o praktičnoj nastavi i ocjenjivanju riječ, većih izazova nema. Jer naviknuli su dobivati zadatke putem interneta. A tako dobijaju i ocjene. Ali zato za buduće automehaničare i autoelektričare izazova itekako ima. Praktične nastave nema pa će naglasak u ocjenjivanju biti na teorijskom dijelu prakse.

- Praktičnu nastavu vrednovat ćemo na način da će se provjeriti teorijsko znanje učenika o praksi, uz to će se provjeriti i postupak  metode izvršenja, kaže Tomislav Antolović, stručni učitelj u zagrebačkoj Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi.

- Na kraju školske godine, mora se uzeti u obzir je li učenik ostvario  ishode učenja koji su za tu školsku godinu bili predviđeni, što znači da se uzima u obzir i ono što su radili i prije nastave na daljinu i za vrijeme nastave na daljinu, poručuje ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Praksu ćemo odraditi koliko možemo, učenike ćemo ocijeniti, no ono što najviše iščekujemo - povratak je učenika u učionice - poručuju nastavnici. 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!