00:20 / 07.10.2020.

Autor: I.Z./Kod nas doma/HRT

Kako o seksualnosti razgovarati s tinejdžerima?

-

-

Foto: - / -

Psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić rekla je kako razgovor treba prilagoditi i godinama djeteta.
Psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić u emisiji "Kod nas doma" kazala je da je jako važno što roditelji otvaraju "škakljiva pitanja" te to pokazuje da su se roditelji otvorili.

- Uvijek je bolje razgovarati s djecom o tim temama u ranijim fazama tako da onda već u tom trenutku kad dodemo do tinejdžerske dobi postoji jedan otvoreni kanal na način na koji mi možemo razgovarati, poručila je. Dodala je kako je jako važno istaknuti da su roditelji ti  koji trebaju odgajati i oblikovati svoju djecu u skladu sa svojim vlastitim vrijednostima.

- I u skladu s tim vrijednostima biraju koje će sadržaje ponuditi svojoj djeci o čemu će moći razgovarati s djecom, istaknula je Barolin Belić.

Naglasila je ako roditelji ne znaju kako razgovarati sa svojom djecom neka se educiraju pomoću priručnika.

- Nije sramota educirati se ako roditelj ne zna kako s djetetom razgovarati o tome. I onda će to biti puno, puno jednostavnije i lakše i ta nelagoda će postojati, ali ipak ćemo znati što dalje. Jedno pravilo je čekati kada djeca počnu postavljati pitanja. Roditelji ne ponude tu temu, nego čekaju da dijete ponudi tu temu i onda u skladu s godinicama djeteta počnu govoriti, poručila je.

Kazala je kako razgovor treba prilagoditi i godinama djeteta. Istaknula je da postoje i animirani filmovi koji roditeljima mogu pomoći u razgovoru. Poručila je da ih roditelji pogledaju prvi te da vide da li njima odgovara to što će se kroz taj crtić njihovom djetetu ponuditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!