14:55 / 21.10.2018.

Autor: T.V./T.S./HRT

Kako obrazovati studente za tržište rada?

Odziv studenata na Sajam stipendija u Rijeci bio je vrlo velik (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Odziv studenata na Sajam stipendija u Rijeci bio je vrlo velik (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / HRT

Vrijeme prosječnosti je iza nas - složili su se svi sudionici panela. I dok se sustav još uvijek presporo mijenja, mali koraci su zapravo stvar građanske odgovornosti.
Koja znanja za budućnost treba Rijeka? - bila je to tema panel-diskusije što je održana u okviru Sajma stipendija u Rijeci, u organizaciji hrvatskog Instituta za razvoj obrazovanja. Diskutirali su predstavnici visokog obrazovanja, lokalne samouprave i gospodarstva.

Vrijeme prosječnosti je iza nas - složili su se svi sudionici panela. I dok se sustav još uvijek presporo mijenja, mali koraci su zapravo stvar građanske odgovornosti. Primjerice, zakonski okvir visokoga školstva je spor i krut kod pokretanja novih studijskih programa, posebno ako su oni interdisciplinarni. Ali se zato na Sveučilištu u Rijeci trude interno pregrupirati, na državnoj razini lobirati za nove studije i proširiti mrežu tvrtki koje postaju stručna baza u kojoj studenti stječu praktična znanja.

I ta baza tzv. realnog sektora je u fazi pregrupiranja. Ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije Vedran Kružić tumači da će agencija nastojati, oko nekih industrija koje su prepoznali da će rasti u budućnosti, stvoriti eko-sustave kojima je jedan od preduvjeta zapravo sudjelovanje i suradnja sa sveučilištem. Upravo sveučilište i izvrsnost koja se na njemu u ovom trenutku razvija može pomoći da te tvrtke mogu biti produktivnije, konkurentnije i da na taj način ostvarimo ono što nam je svima želja, a to je otvarati nova i dobro plaćena radna mjesta, zaključio je Kružić.

Jedan od postojećih strateških partnera sveučilišta je tvrtka u kojoj je prosječna dob zaposlenih 37 godina i većina je visokoobrazovanih. Globalni brend menadžer u Odjelu strateškog marketinga Jadran galenskog laboratorija Marina Stanojević Večerina tumači da suradnja sa studentima zaposlene potiče da se dalje obrazuju i da uče od mladih. Vrijednost rješavanja zadataka iz prakse iz perspektive studenta nam je ključna jer oni nisu ograničeni resursima koje mi kao zaposlenici uvijek imamo na umu. Oni su kreativni, brzi, inovativni, što mi cijenimo jer nam pomaže da riješimo prave slučajeve s kojima se svakodnevno susrećemo u poslu, dodala je Stanojević Večerina.

Čuli smo na panelu održanom u okviru Sajma stipendija u Rijeci i to da su sastavnice riječkog sveučilišta sve svjesnije da visoko obrazovanje postaje izazov tržišta, pa će reformu visokoga obrazovanje čekati promjenama, inovacijama i preusmjeravanjima - iznutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!