12:18 / 17.12.2018.

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

Kako se ponašati u muzeju ili galeriji?

-

-

Foto: - / -

Zanimljiv i nesvakidašnji projekt u produkciji Galerije Klovićevi dvori sinoć je imao premijernu izvedbu. Predstava za djecu 'Čudesno vodstvo Julija Klovića' trebala bi privući nove, mlađe ljubitelje umjetnosti, i šire otvoriti vrata Galerije.
Zanimljiv i nesvakidašnji projekt u produkciji Galerije Klovićevi dvori sinoć je imao premijernu izvedbu.

Predstava za djecu 'Čudesno vodstvo Julija Klovića' trebala bi privući nove, mlađe ljubitelje umjetnosti, i šire otvoriti vrata Galerije toj kategoriji posjetitelja, da im dolasci na izložbe ne budu samo nemotivirajuća obveza.

Zašto otići u muzej ili galeriju? Kako se ondje ponašati? Koji su elementi likovnog djela? Što nam ono može ispričati, a da sve bude i poučno i zabavno? – pitanja su to na koja odgovore nudi predstava.

Izvedba je počela upravo tako - djeca su odmah reagirala na duhovite i edukativne tekstove i pitanja glumica - kustosica.

Ideja je krenula od redateljice Arije Rizvić i mene. Naša ideja je bila pokazati i predstaviti djeci muzeje i galerije. Naš domaćin Julije Klović zapravo ugošćuje razne umjetnike -  od Degasa do Picassa - i na neki razigrani način predstavlja slikare kroz njihova djela,  kaže dramaturginja Nikolina Rafaj.

Sve je razigrano i zabavno. Mi ih na taj način upoznajemo s umjetničkom djelima. Naš je cilj da im približimo umjetnost na primjeren način,  napominje redateljice Arija Rizvić.

Gospodin Julije Klović u velikom je stilu preuzeo glavnu riječ jer ipak je on je glavna zvijezda - i odmah je stvorio gužvu jer svi su željeli vidjeti minijaturu 'Posljednje večere' koju je naslikao na svojem prstu.

Trudili smo se da to bude što duhovitije i što šarmantnije, sa što više pokreta, da je stalno neka akcija, da se stalno nešto događa, da sve lijepo teče,  ističe glumac Ivan Čuić koji utjelovljuje Klovića.

Do kraja ove i tijekom cijele iduće godine, subotom i nedjeljom, Klovićevi dvori bit će mjesto i novih spoznaja, ali i dobre zabave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!