Kako se 'uzgaja' hvarska kazališna 'mlađ'

25.05.2020.

17:05

Autor: Maja Zrnić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U gradu Hvaru djeluje Dramski studio mladih, koji ne samo da već više od četvrt stoljeća osvaja nagrade na kazališnim festivalima, nego je iz njega stasao cijeli naraštaj Hvarana koji su postali kazališni profesionalci.
U gradu Hvaru djeluje Dramski studio mladih, koji ne samo da već više od četvrt stoljeća osvaja nagrade na kazališnim festivalima, nego je iz njega stasao cijeli naraštaj Hvarana koji su postali kazališni profesionalci.

Teatrologinja i dramska pedagoginja Dolores Kolumbić, pokrenula je u Hvaru Dramski studio mladih 1994. godine. Za svoj dugogodišnji rad dobila je 3 nagrade ‘Zvjezdana Ladika’ te Nagradu za životno djelo.

Od samog početka Dramski studio mladih je član Udruženja profesionalno vođenih kazališta za djecu ASSITEJ, a lani je velikom izložbom obilježio i 25 godina rada.

- U prvom redu naš hrvatski jezik je toliko bogat dijalektima i toliko lijep da ga nikad nismo smjeli zapustiti. Ja sam iz Opatije, tamo je jedna čakavština, ovdje druga, ali moram reći ova je lijepša. Trebamo čuvati baštinu, kaže Dolores Kolumbić.

Polaznica studija Tonka Boellard otkriva nam da pripremaju predstavu 'Kruna od 'jubavi u kojoj glumi djevojčicu Lenčicu, a njezina prijateljica Leona Beserminji priča nam, pak zašto voli glumiti:

- Volim glumiti zato jer se pravim da sam netko drugi. Bila sam Crvenkapica, bila sam siroće i sad sam vještica, kaže Leona.

Zori Vučetić najteže je u glumi naučiti tekst, Luči Jelušić najviše voli glumiti u kazalištu, a voli doći i gledati predstave, a Patrik Krešić dodaje da se u studiju svi zajedno vesele i vole se tamo družiti.

Kroz rad Dramskog studija mladih, cijela se generacija Hvarana, senzibilizirala za kazališnu umjetnost i danas rade kao profesionalci u kazalištu.

- Dolores je naša, mi smo je prisvojili. Ona je inače Opatijka, došla je tu na Hvar i prenijela nam ljubav prema kazalištu i kazališnoj umjetnosti. Nije bilo lako, ali ona nas je prepoznala i danas smo tu gdje jesmo, ističe nekadašnja polaznica studija a danas kazališna menadžerica Nađa Salom.

Dolores Kolumbić jako je ponosna na njih: Oni su došli poslije vrtića k meni u Studio i ostali su cijelu osnovnu i srednju školu. Svi su skupa išli na fakultet, samo neki u Dubrovnik, Pariz, ali većina u Zagreb. I ostali su oni kao prijatelji i oni nose ovo kazalište, oni su novo kazalište. Ja im još uvijek uzgajam ‘mlađ’ a oni već rade svoje predstave, priča Dolores Kolumbić.

I dok hvarska publika željno čeka nove predstave Dramskog studija mladih, zimski kazališni program obogaćen je gostujućim predstavama.

- Raduju nas gostovanja profesionalnih kazališta, kao Playdrame iz Splita s predstavom 'Dijete našeg vremena', zatim tu je Teatra EXIT iz Zagreba. I drago nam je vidjeti da se sve više vraća naša hvarske publike, kako ona najstarija, tako i ona najmlađa, napominje voditeljica Odsjek za kulturu i odnose s javnošću Grada Hvara Katja Vučetić.

Već 50 godina  Dolores Kolumbić, neumorno radi s djecom. Pripremaju nove predstave na hvarskoj čakavštini i - na taj način čuvaju ne samo otočnu, nego i hrvatsku kulturnu baštinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!