13:22 / 28.02.2019.

Autor: Vida Peterlik/I.H./HRT

Kako spriječiti pretilost djece?

-

-

Foto: - / -

Glavni krivac za povećanje broja pretile djece prema mišljenju stručnjaka suvremeni je stil života za koji je karakterističan izostanak organiziranih obroka.
Pretilost djece u stalnom je porastu, i postaje sve veći globalni javnozdravstveni problem. Tome svakako doprinosi manjak aktivnosti, konzumiranje brze hrane, sjedilački način života.

Debljina kod djece sve je veći problem u Hrvatskoj. 35% djece u dobi između 8 i 9 godina prekomjerne je tjelesne težine, što nas stavlja na peto mjesto po broju pretile djece u Europi.

- Dok god dijete ima izbor da u dućanu je bočica slatkog gaziranog pića jeftinija od boce vode, mi ne možemo očekivati da će dijete izabrati bočicu vode. Tu je prehrana velik dio odigrala, drugo je marketing za takvu prehranu, treće je tjelesna aktivnost, ali isto ne zato što se netko manje bavi sportom ili ne, nego je tjelesna aktivnost u globalu manja nego što je bila prije, rekla je Nina Petričević, specijalistica školske medicine.

Po pitanju pretilosti kod djece Hrvatska prati svjetske trendove. Debljina se u zadnja četiri desetljeća znatno raširila u populaciji cijeloga svijeta. U Americi koja je poznata po problemu debljine, došlo je do platoa porasta broja osoba prekomjerne tjelesne težine.

Glavni krivac za povećanje broja pretile djece prema mišljenju stručnjaka suvremeni je stil života za koji je karakterističan izostanak organiziranih obroka. Roditelji često ne znaju kako navesti djecu da umjesto nezdrave izaberu zdravu hranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!