12:18 / 30.11.2018.

Autor: Ljiljana Saucha/V.M./HRT

Kako studenti polažu ispit kazališne režije?

-

-

Foto: - / -

Jeste li se ikada pitali na koji način studenti režije polažu svoje ispite? Jednoga dana, naime, sa svojim predstavama trebaju izaći pred publiku.
Jeste li se ikada pitali na koji način studenti režije polažu svoje ispite? Jednoga dana, naime, sa svojim predstavama trebaju izaći pred publiku.

Pozivu sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti da prisustvujemo jednom ispitu koji se održavao na kazališnim daskama rado smo se odazvali jer riječ je o Rajni Racz i njezinoj ispitnoj predstavi na trećoj godini inspiriranoj Gabrielom Garcíom Márquezom, o kojoj se među profesorima i kolegama naveliko govori.

Kada se Mariji, bivšoj glumici, u pustinji pokvari automobil, do telefona je poveze autobus koji vozi u ludnicu. Ondje susreće tri žene, svaku sa svojom pričom.

Ono što im je zajedničko je to što su sve te žene toliko beskompromisno živjele i voljele život kao takav, da ih je upravo ta njihova beskompromisnost u ljubavi dovela u ludnicu,  objašnjava studentica 3. godine kazališne režije i radiofonije Rajna Racz.

Studentima glume pridružila se i već nagrađivana glumica Petra Svrtan, a glavna je uloga povjerena Ivi Kraljević: Meni je jako drago što sam radila s izuzetno talentiranim mladim ljudima i Rajnom koja je napravila divnu predstavu o ženi koja je greškom završila u ludnici i svijetu koji je greškom postao ludnica,  kaže studentica 2. godine MA-a glume ADU-a Iva Kraljević.

Radi se o tome da se ljudi međusobno vole i da si pokušaju pomoći da izvuku ono najbolje jedni iz drugih i to i ovdje radimo,  komentira glumica Petra Svrtan.

O Rajninu putovanju u 'magijski markezovski svijet' njezin profesor-mentor Ozren Prohić bio je kratak: Vidi se da smo jednu veliku i ozbiljnu produkciju uspjeli napraviti s našim studentima. To sigurno nije samo ispit nego i zanimljiva predstava,  rekao je Prohić.

Buduća redateljica, koja studira i komparativnu književnost, sama je adaptirala tekst, a da je sve to dobro napravila, svjedoči veliko zanimanje za predstavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!