16:29 / 04.01.2018.

Autor: Mirela Micek/M.Š.

Kako tinejdžeri vode brigu o svojim zubima

-

-

Foto: - / -

Među zagrebačkim srednjoškolcima tijekom studenog i prosinca 2017. odvijala se edukativna kampanja 'Pokažimo zube karijesu' koju je pokrenula Udruga Zdravlje IQ.
Među zagrebačkim srednjoškolcima tijekom studenog i prosinca 2017. odvijala se edukativna kampanja 'Pokažimo zube karijesu' koju je pokrenula Udruga Zdravlje IQ. Dio kampanje bio je i stomatološki pregled u ordinacijama.
Rezultati istraživanja Udruge Zdravlje iQ pokazali su da oko 1% tinejdžera pere zube tek jednom na tjedan, samo pola ih zna da zube treba prati dva puta na dan, a oko 90 % nije čulo da postoji međuzubna četkica. Problem je aljkavost, lijenost, edukacija koja potječe od kuće. Neka djeca su redovita i to se vidi u našem jutarnjem obilasku doma, vidi se koliko djeca četkaju zubiće, koliko ne. U osobnom kontaktu  s djecom primjećujete loš zadah…To su sve pokazatelji koji nam daju smjernice što bismo u domu trebali sprovesti,  naglašava Lidija Balev, zdravstvena voditeljica u Učeničkome domu 'Franjo Bučar' u Zagrebu.   
Hrvatski tinejdžeri u prosjeku imaju 3 do 4 karijesa, izvađena ili plombirana zuba. Stomatologa rijetko posjećuju. Učestalost pranja zubi i usta i dobra tehnika četkanja vanjske, unutarnje, grizne i međuzubne plohe, ujutro i navečer nakon obroka, preduvjet su dobrog oralnog zdravlja. Svaka četkica i zubna pasta s fluorom su dobre. Tinejdžeri su skupina kojoj se treba na adekvatan način prenijeti znanje. Kada ih se zainteresira i fokusira na utjecaj zuba na udaljene organe, kao i podatak da pokvareni zub može imati veze s pojavom prištića ili ispadanjem kose to je tinejdžerima upečatljivo i interesantno,  ističe mr. sc. Renata Pondeljak-Matijević, predsjednica Udruge Zdravlje IQ.
Ovakva edukacija i pregledi su dobrodošli, no učestalost pojave karijesa i drugih  bolesti usne šupljine ne mogu se smanjiti ako budu rezultat tek dobre volje i entuzijasta pojedinaca. Treba nam  sustavni program i skrb za oralno zdravlje, koje Hrvatska već 25 godina, jedina među europskim zemljama nema.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!