15:30 / 24.10.2019.

Autor: Majda Makovec – Joksimović/V.M./HRT

Kako umjetnost čini djecu sretnom

-

-

Foto: - / -

Skup 'Sretna djeca', koji je ove godine održan 10. put s temom 'Poticaji u dječjem stvaralaštvu putem umjetnosti' okupio je u Zagrebu odgojitelje, učitelje i stručnjake s ciljem kvalitetnijeg praćenja odrastanja i sazrijevanja kroz umjetnost.
Međunarodni stručno-znanstveni skup 'Sretna djeca', koji je ove godine održan 10. put s temom 'Poticaji u dječjem stvaralaštvu putem umjetnosti' okupio je u Zagrebu odgojitelje u dječjim vrtićima, učitelje i stručnjake s ciljem kvalitetnijeg praćenja, odrastanja i sazrijevanja kroz strukture dječjeg crteža, pokreta, plesa, glazbe i govora.

Skup, koji je bio priređen u dvorani Školske knjige od 9. do 11. listopada, bio je organiziran u obliku plenarnih predavanja, okruglog stola likovne pedagogije i art-terapije te interaktivnih radionica. U sklopu stručno-znanstvenog skupa ove je godine bila postavljena izložba dječjih likovnih radova polaznika likovne radionice u Poliklinici SUVAG iz Zagreba i djece iz Centra Slava Raškaj u Zagrebu.

Niz plenarnih predavanja i radionica, u tri je dana, otvorilo neke nove mogućnosti rada i donijelo neka nova znanja ljudima koji svakodnevno rade s djecom. Potvrđujući i ovaj put kako učenje nikad ne prestaje, a nova znanja otvaraju i nove metode i pristupe u radu s djecom.

Među predavačima i voditeljima radionica bila jei profesorica povijesti umjetnosti, učiteljica i mentorica  likovne kulture i likovna terapeutkinja Ivana Ježić. Ona je govorila o elementima likovnog jezika kao sustava izgradnje temelja za dječji likovni izražaj i pokazala kako se pomoću likovnih aktivnosti može utjecati na razvoj motorike, koordinacije, koncentracije i ustrajnosti predškolske djece i djece s teškoćama i poremećajima, a istaknula je važnost povezivanja sve umjetnosti u radu s djecom najmlađe dobi.

Predavači i voditelji radionica bili su odgojitelji, učitelji likovne kulture, sveučilišni profesori Akademije likovnih umjetnosti i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Mariboru, psihijatri iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba te defektolozi Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, a sudjelovali su i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje RH.

Skup su organizirali Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe (UHULI), Učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn – Studio Tanay i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom grada Zagreba u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

O čemu je bilo riječi te kako stvarati sretnu djecu donosimo u snimci emisije Umijeće odrastanja u kojoj smo razgovarali s Ivanom Ježić i organizatoricom skupa Ljiljanom Zaninović Tanay - emisiju koju možete pronaći u Slušaonici Prvog programa Hrvatskoga radija:
Sretna djeca

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!