13:35 / 05.09.2018.

Autor: M.Š./K.B.P./HRT

Kako 'unovčiti' strukovno zanimanje

-

-

Foto: - / -

Radionice za nezaposlene mlade koje provodi zagrebački Arheološki muzej trenutno se održavaju u Osijeku.
Radionice za nezaposlene mlade koje provodi zagrebački Arheološki muzej trenutno se održavaju u Osijeku.
 
Mladim nezaposlenima u strukovnim zanimanjima projektom pod nazivom 'Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije' nastoji se pomoći i osnažiti ih u pronalaženju posla na tržištu, a ujedno i očuvati neka od strukovnih zanimanja poput stolara, krojača, obućara, keramičara i ostalih od zaborava te usporiti negativni trend iseljavanja mladih. Zorica Babić, voditeljica projekta i viša muzejska pedagoginja Arheološkog muzeja u Zagrebu objasnila je da je cilj radionica mlade upoznati s procesom poslovanja kulturnih institucija i preciznije muzeja i pokazati im kako se sa svojom strukom mogu uključiti u taj proces. Na radionici mogu doznati koje sve (svoje) proizvode mogu ponuditi muzeju i tako se (samo)zaposliti te kako se predstaviti budućem poslodavcu.
Radionica u Osijeku bavila se temom kako i koji dizajn je potreban muzejima. Od različitih suvenira do didaktičkih igara. Polaznici će naučiti kako realizirati svoju ideju, od nacrta preko proizvodnje do plasiranja na tržište. Svi proizvodi nastali na radionicama bit će prezentirani javnosti i budućim poslodavcima.
Marko Domačinovinović do sada je osmislio dječju slagalicu s motivom Grifona, mitološkog bića s tijelom lava i glavom orla, a Ivana Maglica kožni omot za rokovnik s motivima koji je pronašla na starim ukosnicama za kosu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!