Kakvo je zanimanje za projekt uvođenja cjelodnevne škole?

28.02.2023.

19:47

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT/D.S.

U pilot-projekt uključit će se 50 škola

U pilot-projekt uključit će se 50 škola

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavljuje pilot-projekt uvođenja cjelodnevne škole od jeseni. Uključit će se njih 50 koje će se birati putem javnog poziva, a eksperimentalna faza trajat će do 2027. Nakon toga, sve bi škole u Hrvatskoj bile uključene u taj projekt, a preduvjet je da rade u jednoj smjeni. Kako doznajemo, javni poziv trebao bi uskoro biti raspisan. Raspitali smo se kakvo je zanimanje za projekt.

- Vrlo skoro ćemo raspisati javni poziv za 50 škola koje će sudjelovati u eksperimentalnoj primjeni cjelodnevne škole, najavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs 23. veljače 2023.      


Svi ga s nestrpljenjem očekuju, a u Ministarstvu kažu, bruse se posljednji detalji. U školama dvoje - javiti se ili ne. 


- Moramo imati i uvjete što se tiče prostora, u ovom trenutku smo na granici između nastave u jednoj smjeni i nastave u dvije smjene pa ćemo vidjeti hoće li se to logistički moći kod nas realizirati, kaže Zdenko Kobešćak, ravnatelj OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički.


- Svakako ćemo se prijaviti, smatram da je to jako pozitivno i kvalitetno. Trebamo pratiti trendove kako se radi u Europi i ako smatramo da su oni dobri u mnogočemu pa zašto ne bismo bili i mi, navodi Robin Rašperger, ravnatelj OŠ Ivana Gundulića, Zagreb.


Mnogima će motiv za javljanje na javni poziv biti i najava ministra Fuchsa da će te škole dobiti 300 tisuća eura, a učitelji veće plaće do 25 posto.


- Tko ne bi poželio u ovom trenutku 300 tisuća eura na raspolaganju za podizanje kvalitete uvjeta života i rada u školi, ističe Zdenko Kobešćak.


- Mislim da će svi biti motivirani povećanjem plaće, ne možemo si lagati. Drugi i najbitniji motiv je da će učitelji, kada izađu iz školske zgrade, moći ostaviti sve svoje stvari i poslove unutar školske zgrade, a ne nositi doma, kod kuće ispravljati sve od ispita do zadaćnica, mislim da će to biti najveća prednost, smatra ravnateljica OŠ Novska Antonija Mirosavljević.


Naime, cjelodnevna škola, kako nam je sada predstavljaju, upravo će to i biti. Ostanak u školi do 16 ili 17 sati uključivat će nastavu, pisanje zadaća, ali i prehranu te sve dodatne aktivnosti. 


- Nakon toga djeca idu kući, nemaju domaćih zadaća, nemaju potrebe za dodatnim instrukcijama, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.


Sve to lijepo zvuči, ali ipak svi su oprezni jer čekaju službeno predstavljanje ovoga, za ministra Fuchsa, najvećeg projekta. Pitanja neće nedostajati. Ponajprije ono hoće li za četiri godine i preostalih 400 škola prijeći u jednu smjenu te kakve će nove obveze cjelodnevna škola donijeti učiteljima.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!