Kamenjar koji krasi školski vrt u Vinogradcima

31.10.2019.

16:46

Autor: Katarina Barač-Perošević/T.D./HRT

default error photo
Javili su se na natječaj za najljepše školske vrtove koji i ove godine organizira Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.
Mnogo je ljubavi ugrađeno u školski vrt Područne škole u Vinogradcima kod Belišća, koji tek treba pokazati svu svoju raskoš. Javili su se na natječaj za najljepše školske vrtove koji i ove godine organizira Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Mala područna škola, naizgled je poput ostalih u Valpovštini. Ipak, svojim radom, njezini učenici i nastavnici potpuno su se uklopili u okruženje nastojeći iskoristiti sve prednosti života u malome mjestu. Stoga su odlučili mijenjati vizure svoga školskoga dvorišta.

- 2010. napravili smo mali kamenjar koji je stvarno bio jako mali jer nije bila ni ograda oko škole i nismo imali puno biljaka. Nakon toga svake godine smo sadili sve više i više. Djeca su donosila od svojih roditelja, baka, od mama, objašnjava Melita Vujičić, učiteljica, PŠ Vinogradci, OŠ "Ivana Kukuljevića", Belišće.

U međuvremenu je kamenjar narastao i danas krasi ni manje ni više nego školski vrt. Djeca čupaju travu, prekopavaju, sade cvijeće i skupljaju lišće.

Dečki su zaduženi za one teže poslove za koje se koriste raznim alatima. Grablje, štihača i motika, sastavni su dio opreme za uređenje.

No to nije sve u ovoj oazi. Staru drvarnicu odlučili su pretvoriti u kućicu iz bajke, prenamijenivši je u skladište za stari papir.

Obojili su kućicu ju u bijelo, stavili cvijeće te obojili vrata u crveno. Uskoro će vrijedni školarci dobiti i sjenicu koju će koristiti kao učionicu na otvorenom.

Sve je tako ljepše pa i ići u školu u kojoj postoji mali školski vrt koje je ogledalo zajedničkoga rada i suradnje velikih i malih zaljubljenika u prirodu i okoliš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!