Karlo ima tumor kostiju: "Borba s malignom bolešću okrene sve"

23.09.2022.

17:37

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT

Karlo Magaš

Karlo Magaš

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Karlo Magaš 15-godišnji je dječak koji boluje od tumora kostiju koji mu je dijagnosticiran 2019. Troškovi liječenja iznimno su visoki i svaka je pomoć dobrodošla. Dosjetio se kako i sam pomoći prikupiti novac. Naime, sve predmete koje dobije putem društvenih mreža stavlja na dražbu, a novac se potom uplaćuje na račun.

Karlu je 15 godina. Prije tri dijagnosticiran mu je osteosarkom, rak kostiju sa žarištem u kuku. Nakon ugradnje endoproteze, bolest je nakratko popustila.

 

- U sedmom mjesecu zakucale su nam metastaze na vrata. Ponovno borba koja je bila puno, puno teža, kaže Karlova mama Lusijana Magaš.


Mnogi bi tada posustali, govori nam Karlova mama prisjećajući se bolnih trenutaka koji su srećom iza njih, no koji se ne mogu zaboraviti.


- Iskustvo liječenja i borba s malignom bolešću okrene sve, sva tvoja razmišljanja i pogled na sve, kaže Karlo.


Bolest je uvelike promijenila Karlov život. Biciklizmom se unatoč velikoj želji ne može baviti. Sretan je što sada može u školu jer posljednje tri godine gotovo nije ni išao. U prvom je razredu Strukovne škole, a sanja o zanimanju pomorca.


- Kao dijete teenager misliš da znaš sve, nisi svjestan kako život sve može promijeniti, koliko se sam moraš izboriti za nešto, voditi bitke koje neće nitko drugi umjesto mene, kaže Karlo.


Mlađi brat i majka najveća su Karlova podrška. Zajedno prolaze sve!


- Snaga? Nekad se i sama pitam otkud mi snaga. Klonem, ali znam da se moram dignuti, kaže Karlova mama.

Bolest sada ulazi u remisiju, no troškovi liječenja i dalje su veliki. Za imunostimulanse mjesečno trebaju više od 10 tisuća kuna. Skupi su i česti odlasci u Zagreb. Karlo se dosjetio i pokrenuo svoju stranicu na društvenoj mreži kako bi i sam prikupio nešto novca licitirajući predmete koje dobije na dar. 


- Molimo ljude da prate, da doniraju, zahvaljujemo svima onima koji jesu. Poruka je da ćemo, ako u ovom trenutku postoji dijete u teškoj materijalnoj situaciji, koje ne može - dijeliti s njim, kaže Lusijana Magaš.


- Spreman sam dati podršku svima koji zatrebaju, prenijeti poruku da je važno ostati jak i pozitivan... Jer utakmice se igraju s vjerom u pobjedu, poručuje Karlo.


Samo veliki su spremni dijeliti u najtežim trenucima, a Karlo to jest. Veliki. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!