18:39 / 02.03.2019.

Autor: Tanja Kuturovac/V.K./HRT

Karovac: Centar kompetencije u strukovnom obrazovanju

-

-

Foto: - / -

Za dvije godine u Karlovcu bi trebao zaživjeti Regionalni centar kompetencija u strukovnom obrazovanju.

Za dvije godine u Karlovcu bi trebao zaživjeti Regionalni centar kompetencija u strukovnom obrazovanju.

Prvi korak prema ostvarenju tog cilja jest potpisivanje ugovora s gospodarstvenicima i zainteresiranim institucijama. Za 10-ak dana projekt će se prijaviti i na natječaj mjerodavnog ministarstva i biti prvi takav u Hrvatskoj spreman za povlačenje novca iz europskih fondova.

Ovako će izgledati budući Centar kompetencija.U prizemlju bivše oružane u karlovačkoj Zvijezdi bit će Sektor turizma i ugostiteljstva, a na prvom katu strojarstvo i elektrotehnika.

Više od tri tisuće četvornih metara bit će prostora za uvođenje obrazovnih programa na način da upravo vi iz gospodarskog sektora imate mogućnost i te obrazovne programe kreirati, rekla je Vesna Hujsan Dolinar, karlovačka dožupanica.

Cilj je dobiti gotovog radnika kojeg ne treba dodatno obučavati ni dana.

Vi ne možete dobiti čovjeka kojeg morate odgajat godinu dana. To si više ni Kina ne može priuštit uz sve državne subvencije. Vi morate dobiti gotovog čovjeka, naglašava Damir Vranić, General Electric, Karlovac.

Usto, cilj je Centra kompetencije razvoj tehnologije i uvođenje novih načina rada. Primjerice, HS produkt projekte automatizacije i robotizacije mora kupovati u Njemačkoj ili Švicarskoj.

- Raditi to sa strancima je vrlo teško. Ako imate ovdje nekog tko je sposoban izvesti i napraviti jedan takav projekt puno ste dobili, ističe Željko Pavlin, direktor tvrtke HS Produkt.

Tehnologija se mijenja svakodnevno, a to ne prati i sustav obrazovanja. Zato je još nevjerojatna neusklađenost kada je riječ o nezaposlenima  na burzi i potrebama na tržištu rada.

- Mi smo kao županije prošle godine imali 822 radnih dozvola za strance. Primjerice 2016., takvih radnih dozvola je bilo 20. To dovoljno govori o naglašenom i jakom nedostatku radnika, ukazuje Zlatko Kuzman, predsjednik HGK - Županijske komore Karlovac.

Projekt je vrijedan 70 milijuna kuna. Sudjelujući na natječaju Ministarstva obrazovanja, u županiji se nadaju da će dobiti maksimalnih 45 milijuna. Centar bi se trebao početi uređivati za dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!