15:19 / 02.09.2020.

Autor: Eli Lazarova Sladić/HRT

Kate želi biti Mary Poppins ili Branko Kockica modernog doba

-

-

Foto: - / -

Kroz život, kaže, bavila se stvarno različitim stvarima - po struci je profesorica engleskog, no osim toga je i plesačica suvremenog plesa, pjeva, stalno ima neke svoje projekte.
Smatrate da vam djeca puno gledaju digitalni sadržaj koji nije uvijek primjeren njihovoj dobi i koji nije adekvatno pedagoški filtriran? Kate bi mogla biti rješenje vaših problema!

Njezine priče traju u prosjeku 25 minuta, za pripovijedanje koristi "stare tehnike", ideje i poruke. Priče su to koje, kaže nam, priča djeci kada su već ušuškana i gledaju neki lijepi sadržaj kojem se može vjerovati i nakon kojeg će lijepo sanjati, a možete ih pronaći na Youtubeu.

No, krenimo od Kate koju znate. A ako ne znate, ona je 35-godišnja Karolina Šuša. Rođena je u Opatiji, ali kada se preselila u Split, kaže, nije mogla imati ime od osam slova pa su je prozvali Kate.

Po struci je profesorica engleskog, uz to i plesačica suvremenog plesa,a bavi se i pjevanjem.

Na ideju snimanja za djecu došla je kada je proglašena epidemija koronavirusne bolesti i djeca su bila primorana više vremena provoditi u kućama.

- Kada je došao taj zatvor u 3. i 4. mjesecu, kada mi je bilo sasvim onemogućeno da radim, iz toga se rodilo da sam se prisjetila svoje stare potrebe da pričam priče djeci. Istovremeno sam se pitala: ako je meni ovako dosadno i teško biti doma, kako je djeci? Kako je mojim prijateljima koji imaju tu djecu, kako je kada nema ni baka, ni vrtića, ni parkova itd., što djeca rade?, prisjeća se.

I tako je nazvala par prijatelja i pitala može li njihovoj djeci ispričati jednu priču za laku noć preko aplikacije Zoom? "Bog te blagoslovio", odgovorili su.

- To je bio jedan utorak. Za sljedeći utorak sam imala već bolju ideju, onda smo se već lagano mogli i družiti pa su mi došli gosti i nakon mjesec dana imali smo tjedne premijere za djecu! To su postali mali igrokazi, kostimirani, neki kostimi koje smo pravili od stvari koje smo imali u kući. Onda smo shvatili kako je šteta da samo nekoliko djece koja dolaze gledati igrokaz putem Zooma utorkom vidi ono što radimo, jer nekako mislimo da bi se to svidjelo djeci, pa smo to objavili na YouTubeu, kaže Kate, zadovoljna dosadašnjom reakcijom publike.

Najdraža povratna informacija joj je, kaže, kada ju prijatelji nakon ispričane priče i uspavanke nazovu i kažu: "Zaspala mi je za tri minute, nisam ništa morala!"

Katine priče traju 25 minuta u prosjeku, nisu to sadržaji koji podmetnemo djeci kada vrište, kaže. Voljela bi doista postati Kate koju znate, prepoznatljivi lik u životima djece.

- Bila bih nešto između Mary Poppins i Branka Kockice! To bih ja htjela biti. Što to znači u modernom svijetu? Znači li to da imam ogromnu gledanost na YouTubeu? Možda. Znači li to da izvodim u vrtićima, školama, knjižnicama, da promičem pismenu riječ i neku ljubav prema onim esencijalnim ljudskim vrednotama? Sigurno. Bi li to značilo da bih se voljela pojaviti na televiziji i pričati priče za djecu? Sigurno. Bi li voljela da mi padne na pamet nešto što još nitko nije izmislio pa onda to provedem u djelo? Sigurno. Vidjet ćemo kamo će nas odvesti, u svakom slučaju svakako bih voljela doprijeti do što više djece. I voljela bih vjerovati da u današnje vrijeme djeca još uvijek imaju potrebu za starim pričama- poručuje.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!