16:11 / 02.11.2020.

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazališni kutak: jeziva priča otvara sezonu ITD-a

Detalj plakata (izvor: Teatar ITD)

Detalj plakata (izvor: Teatar ITD)

Foto: - / -

Prva ovosezonska premijera Teatra ITD, predstava 'Nepoznata iz Seine' autora Ödöna von Horvatha, u režiji Rajne Racz, održat će se u srijedu, 4. studenoga, u Velikoj dvorani kazališta.
Prva ovosezonska premijera Teatra ITD, predstava 'Nepoznata iz Seine' autora Ödöna von Horvatha, u režiji Rajne Racz, održat će se u srijedu, 4. studenoga, u Velikoj dvorani kazališta.

U tijeku su posljednje pripreme za premijeru, pa se ekipa predstave nada da će ih epidemiološke prilike poslužiti i da će kazališta nastaviti raditi, a za otvorenje sezone Teatar ITD uz premijeru ‘Nepoznate iz Seine’ nudi i koncert grupe Porto Morto.

Tijekom čitave predstave grupa Porto Morto izvodi, naime, uživo autorsku, još neizvođenu glazbu, koja postaje autentičan zvuk velegrada.

Priča koju komad donosi pomalo je jeziva: radi se o tragičnom događaju s kraja 19. stoljeća; mlada, nepoznata djevojka pronađena je, naime, mrtva u pariškoj rijeci Seini.

- Njena smrt proglašena je samoubojstvom, ona prostitutkom, a ono što je sasvim sigurno, jest da u trenutku očaja u kojem je odlučila okončati svoj život, nije mogla ni sanjati da će njeno nasmiješeno lice postati jedan od najviše prepoznatljivih motiva u povijesti umjetnosti, napominju iz ITD-a

Patolog je prema licu napravio posmrtnu masku, a ta je maska postala masovno proizvođen ukrasni predmet koji je krasio domove pomodne gospode diljem Europe.

- Nepoznata iz Seine je tragikomedija o ljudima s ruba našega društva. To su oni koji u vama izazivaju nelagodu pa sklanjate pogled, okrećete glavu, produžujete korak jer vas izbacuju iz komfora vaše svakodnevnice: siromasi, kockari, pijanci, prosjaci, ulični huligani, probisvijeti, kažu članovi ekipe.

Redateljica Rajna Racz nedavno je diplomirala Komparativnu književnost, a trenutno je i na diplomskom studiju na Akademiji dramske umjetnosti. Ovo joj je prva profesionalna predstava, a u ITD-u je prošle godine već postavila i jedan svoj ispit s Akademije – 'Podneva' autora Paula Claudela.

U predstavi nastupaju Judita Franković Brdar, Marin Klišmanić, Robert Španić i Gloria Dubelj, scenografiju potpisuje Paola Lugarić, kostimografiju Ines Bašić, suradnica za pokret je Nikolina Medak, oblikovanje svjetla kreira Dina Marijanović, Mare Milin potpisuje vizualni identitet i fotografije, a Veronika Milinović je asistentica režije.

Nakon premijere 4. studenog, slijede izvedbe 5., 6. i 7. studenog, a uoči premijere u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo glumca Marina Klišmanića i redateljicu Rajnu Racz, dok se video pozivom uključila glumica Judita Franković Brdar:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!