Kazališni kutak: monoopera 'Dnevnik Anne Frank'

09.11.2020.

19:52

Autor: Davor Meštrović/Paola Poljak Morandini/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

default error photo
Čuveni 'Dnevnik Anne Frank' u formi monoopere, koju je skladao Grigorij Frid, nakon premijere izvedene krajem listopada u HNK u Varaždinu, krajem studenoga će gostovati i u Zagrebu.
Čuveni 'Dnevnik Anne Frank' nadahnuo je skladatelja Grigorija Frida, i samog židovskog porijekla, na skladanje te pisanje libreta istoimene monoopere. Praizvedena je u Moskvi 1927. uz klavirsku pratnju. Nakon izvedbi u Varaždinu, a krajem studenoga će gostovati i u Zagrebu.

Monoopera 'Dnevnik Anne Frank', premijerno izvedena 28. listopada, pred varaždinsku će publiku ponovno 10. studenog, a 30. studenog gostuje u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Priča o židovskoj djevojčici Anni Frank koja se dvije godine s obitelji skrivala pred nacistima, postavljena je na Velikoj sceni kao složeni multimedijski projekt.

- Radi se o jednom paradigmatskom, modernističkom djelu koje je svojom temom, nažalost, uvijek podsjeća, prisjeća i još uvijek je aktualno, s obzirom na priču Anne Frank i s obzirom na svijet u kojem smo živjeli i u kojem ponovno živimo, kaže redatelj Ozren Prohić.

Mladu sopranisticu Mariju Lešaja u jedinoj, naslovnoj ulozi glazbeno prati Orkestar mladih glazbenika Muzičke akademije u Zagrebu.

- Radi se o 55 minuta glazbe, u orkestralnoj rupi svira samo devet glazbenika koji imaju u svom instrumentu solističku ulogu. To treba sve spojiti u jedan homogeni zvuk i podcrtati svaku emociju koju tekst nalaže, napominje dirigent Matija Fortuna.

Za mladu sopranisticu nimalo lak zadatak, otpjevati i odglumiti sve događaja i emocije koje proživljava Anna  Frank u ograničenim životnim uvjetima.

- Dakle, zahtjevna je uloga pjevački, vokalno, ali i glumački, što me vrlo raduje jer je redatelj Ozren Prohić to stvarno divno razigrao. Ja se moram pomučiti, što nije loše, ali nadam se da je dobar rezultat, komentira Marija Lešaja.

Monoopera 'Dnevnik Anne Frank' premijerno zaživjevši na svježe obnovljenoj Velikoj sceni, s orkestralnom rupom, otvorila je paralelnu kazališnu sezonu i program komorne opere te tako vratila glazbeno-scensko kazalište u varaždinski HNK.

Podsjetimo, 'Dnevnik Anne Frank', djelo koje je poslužilo kao inspiracija autorima različitih umjetničkih grana, prevedeno na 65 jezika, ispričano je kroz dnevnik židovske djevojčice Anne Frank, simbol je stradanja židovskog naroda za vrijeme Holokausta.

Skladatelj Grigorij Samuilovič Frid, i sam židovskog porijekla, dodatno je bio senzibiliziran za temu te je literarni predložak, kao skladatelj i libretist, pretočio u, dosad, jedinu operu na spomenutu temu.

Postavljanje monodramatske opere 'Dnevnik Anne Frank' na pozornicu HNK u Varaždinu ima dvojako značenje: teatar nastavlja svoj put prema ishodištima glazbeno - scenskog kazališta koje je u svojoj povijesti njegovalo kao tradiciju, ali i ustanovljuje novi pravac - suvremenu operu koja će, zasigurno, stvoriti nove publike u okruženju varaždinskog rafiniranog glazbenog ukusa.

Pogledajte reportažu s premijere iz Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska te gostovanje sopranistice Marije Lešaja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!