17:36 / 23.03.2020.

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazališni kutak: Svjetski dan lutkarstva

-

-

Foto: - / -

Najsvečaniji dan za lutkare trebao se prošlu subotu obilježiti u Rijeci, a domaćini , Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Grad Rijeka isplanirali su ga do najsitnijih detalja. Međutim, lutke su ostale kod svojih kuća, lutkari u izolaciji, ali zato je poruka ostala.
Jedan od najsvečanijih dana za lutkare, Svjetski dan lutkarstva, trebao se prošlu subotu obilježiti u Rijeci, a domaćini , Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Grad Rijeka isplanirali su ga do najsitnijih detalja. Međutim, zbog poznate situacije, lutke su ostale kod svojih kuća, lutkari u izolaciji, ali zato je poruka ostala.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva, sva su lutkarska kazališta prije početka svake predstave u subotu trebala pročitati hrvatsku i međunarodnu poruku, ali zbog nastale situacije, te su poruke objavljene na Facebook i web stranicama kazališta te Hrvatskog centra Unima.

Hrvatsku poruku napisala je televizijska, kazališna i filmska glumica Zrinka Kolak-Fabijan, a tri međunarodne poruke napisali su Manuel Antonio Moran, Zoa Meza i Ruben Dario Salazar. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva je ‘Zajedno za mir’.
Online poruke za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade - Znate li koliko ste vi važni i da bez vas ni ovoga kazališta ne bi bilo? Da, to je istina, mi smo tu samo zbog vas, ističe u poruci hrvatskim mališanima Zrika Kolak-Fabijan.

Dodala je da su lutke su najbolji prijatelji: One su znatiželjne i razigrane kao i vi. Možete im povjeriti svoje tajne, s njima pjevati, plesati, ali morate im nešto i dati, a to je vaša mašta koja može svašta. Tek tada će vam lutka dati ono najljepše i najuzbudljivije, ono čarobno, kad opasno postane prijateljsko, kad zločesto postane dobro i kad tužno postane veselo. Svaka bajka napisana je baš za vas, a lutke ispunjavaju vaša prijateljska očekivanja i želje, poručila je Kolak-Fabijan.

O hrvatskim lutkama i lutkarima, razgovarali smo u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska u kojem smo ugostili predsjednicu Hrvatskog centra UNIMA Jasminku Mesarić i glumca Mladena Vujčića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!