Klesarska škola sa Brača

03.11.2019.

12:44

Autor: Mariola Milardović Perić/Zadar: More/HRT

default error photo
Uvođenjem suvremene tehnologije za obradu kamena, uz ručni, klesarski dio dovest će Klesarsku školu europskome sustavu školovanja na mjesto koje joj zasluženo i pripada.
Filip i Jakov Marjanović dva su brata iz Bosne i Hercegovine. Na kamenom otoku Braču idu u 4. razred za klesarskog tehničara.

- Pa, u početku mi kamen baš nije legao ali poslije sam zavolio. Bilo je teško i žuljeva i svega, sad je dobro, govori Filip.

- Gledao sam meštra. O koja čarolija a poslije sam i sam naučio, rekao je Jakov.

Mudro su ovi momci odabrali, jer kad završe školu, jedina će im dvojba biti u kojoj zemlji graditi klesarsku budućnost. Kamenim blokovima život udahnjuje šezdesetak učenika, među njima čak pet djevojaka.

Čak 110 godina s generacije na generaciju prenosi se plemeniti klesarski zanat. Harmoniju zvonjave kamena prepoznaju samo oni koji kamen osjete i čuju.

Jedina klesarska škola u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u Europi. Ručna obrada kamena ručno kovanim alatima - nema toga više na svijetu.

Uvođenjem suvremene tehnologije za obradu kamena, uz ručni, klesarski dio dovest će Klesarsku školu europskome sustavu školovanja na mjesto koje joj zasluženo i pripada.

U životu ovih mladih ljudi, koji uskoro okreću novu stranicu, ostat će trajno, poput traga u kamenu, klesarskom rukom ispisanog.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!