16:33 / 02.10.2019.

Autor: V.D./T.V./HRT

KLIK- Kako lako izbjeći katastrofu

Foto: Vedran Drabek/HRT - Radio Osijek

Foto: Vedran Drabek/HRT - Radio Osijek

Foto: - / HRT

Na području PU Osječko-baranjske u porastu je broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači. Stoga su djelatnici policije i HAK-a organizirali akciju o sigurnosti u prometu za osječke srednjoškolce koji će uskoro pristupiti polaganju vozačkog ispita.
Policijska uprava osječko baranjska i Hrvatski autoklub u suradnji s više srednjih škola na osječkom srednjoškolskom igralištu organizirali su niz preventivno-edukativnih aktivnosti pod nazivom KLIK ili Kako lako izbjeći katastrofu.

- Zajedničkom akcijom PU osječko-baranjske i Hrvatskog autokluba u suradnji s više srednjih škola na području županije želimo prije svega maturantima kao budućim vozačima ukazati na važnost odgovornog ponašanja u prometu. Samo prošle godine u 45% prometnih nesreća sudionici su bili mladi vozači (18-24 godina), od čega je čak 25% bilo pod utjecajem alkohola, što je ujedno i porast u odnosu na proteklo razdoblje, naglasio je Zoran Jurković policijski službenik iz Službe za prevenciju cestovnog prometa Postaje prometne policije Osijek.

Učenicima je između ostalog, praktično prikazana simulacija prevrtanja vozila, uz ostalu policijsku opremu kako bi se prevencijom i stvaranjem dobrih prometnih navika pokušalo stati na kraj čestim crnim vijestima koje svakodnevno stižu s prometnica.

- Zbog situacije koju imamo u prometu gdje nam jako puno ljudi stradava, potrebno je mijenjati navike. Navika je najmoćnije oružje s kojim možemo djelovati iz jednostavnog razloga što se postizanjem ispravnih navika mogu učiniti pozitivni koraci. Osnova stvaranja navika su mladi ljudi, što je i razlog zašto smo i krenuli u realizaciju ovog projekta prije svega kod maturanata koji će sutra položiti vozački ispit. U samom početku želimo na prazan papir ispisati dobre navike, jer teško je to učiniti kada je on već ispisan, zaključio je Slavko Dulić iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!