Klinci su njezina preokupacija

22.03.2023.

18:10

Autor: Suzana Balen/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Izložba "Klinci"

Izložba "Klinci"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iznimno lijepa i optimistična izložba otvorena je u Bjelovaru. Autorica je bjelovarska akademska slikarica Ivana Barišić Tomšić, ciklus se zove "Klinci" a može se razgledati u ustanovi koja malo starije klince obrazuje - knjižnici bjelovarskih srednjih škola.

Klinci su njezina preokupacija - kako u obiteljskom, tako i u umjetničkom životu. Bjelovarska akademska slikarica Ivana Barišić Tomšić slikarsku inspiraciju posljednjih godina pronalazi u svoje troje djece, a s njom se družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Uvijek sam slikala kako sam se osjećala. Sad trenutno su to klinci, nakon zadnjeg ciklusa Kuće u prirodi bez likova ljudi... Sad mi je baš to bilo potrebno i nekako su se oni tu našli u tom formatu – klinci, priča nam Ivana.

Obiteljski i umjetnički život pritom se sve više isprepliću i u konačnici postaju jedno:


- Život kao inspiracija za slikarstvo, a slikarstvo kao medij za bilježenje života, naglasila je povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

Ulja na platnu velikih formata te minijaturni crteži vraćaju nas u bezbrižnost djetinjstva, igre u prirodi, izlete, a raskoš boja i dječjega pokreta bude optimizam.


"Klinci"

"Klinci"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Vrlo rijetko umjetnici mlađe i srednje generacije obrađuju motiv djece. Čujemo u medijima da djeca su naša budućnost, ali u praksi ne znam baš djelujemo li u tom smjeru. Upravo zato je ovaj ciklus na kojem Ivana radi posljednjih nekoliko godina iznimno važan, ističe Sonja Švec Španjol.

Ivana želi da taj ciklus traje i traje - kistom želi pratiti odrastanje svoje djece.

- Ja sam kao neki mali voajer u njihovim životima, gledam, snimam, odabirem trenutke, tako da oni nisu toga ni svjesni - ne moraju biti posebno strpljivi, zaključuje Ivana.

A kako izgledaju "Klinci" u sretnim trenucima svojega djetinjstva - u knjižnici bjelovarskih srednjih škola možete razgledati do 31. ožujka.

Galerija
"Klinci", Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
"Klinci", Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!