21:22 / 02.03.2018.

Autor: E.L.S./V.P./HRT

Koliko dijete smije boraviti na zraku?

-

-

Foto: - / -

Svjež zrak može učiniti da dijete ima više energije, da bolje spava, i da je sveukupno boljeg raspoloženja. Međutim, i boravka na otvorenome može biti previše.
Djeca danas, nažalost, sve više vremena provode u zatvorenim prostorima. Računala i mobiteli zamijenili su aktivnosti na otvorenom koje imaju veliki, pozitivan učinak na zdravlje.

Zrak koji se nalazi u našim domovima je ustajao, posebice ako ne provjetravamo redovito. Slična je situacijama i u vrtićima te školama gdje djeca zapravo neprestano recikliraju jedan te isti zrak zbog nedostatka cirkulacije zraka.

Liječnici preporučuju barem sat vremena u danu provesti s djetetom na otvorenome, recimo u šetnji. A da bi taj boravak na svježem zraku zaista imao učinka, treba se pobrinuti da su djetetu dišni putevi prohodni.

Svjež zrak može učiniti da dijete ima više energije, da bolje spava, i da je sveukupno boljeg raspoloženja. Međutim, i boravka na otvorenome može biti previše.

Ako roditelj recimo, razgovara, a kolica stoji na mjestu, dijete se pothlađuje, upozorava Oskar Lučev, dr.med. Stvar je da u novorođenačkoj dobi ventar za regulaciju topline nije tako razvijen da može dobro regulirati i zna ponekad krahirati.

S obzirom na to da je najvažniji razlog za boravak na otvorenome upravo svježi zrak, liječnik Lučev također preporučuje: Ponekad je dovoljno za dijete od mjesec, dva ili tri, otvoriti prozor i biti u nekoj drugoj prostoriji to izventilirati. I balkon može isto biti, nije nužno izaći s kolicima van, jer zrak je možda u nekom neboderu bolji nego dolje na cesti.

Koje su još blagodati boravka u prirodi, kada se djeci koja pate od alergija ne preporučuje izlazak na otvoreno, saznajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!