10:47 / 25.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Koliko hrvatski učenici poznaju Sabor?

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Boris Scitar / Vecernji list/PIXSELL

Hana Turković i Sara Rendulić , učenice 4. razreda ogulinske gimnazije, dio su pobjedničkog tima natjecanja iz politike i gospodarstva, na kojem se provjeravalo koliko učenici poznaju Hrvatski sabor i njegovu ulogu u povijesti, kao i ustavne odluke sabora, te prava i odgovornosti saborskih zastupnika.

- Koristili smo udžbenike, Ustav Republike Hrvatske, Poslovnik i mrežne stranice Hrvatskoga Sabora, kaže Sara. Test se sastojao od 30 pitanja, a Sara kaže kako im je najteže bilo razvrstavanje nekih povijesnih događaja.

- Bili su ponuđeni odgovori, ali neka pitanja smo morali sami dopunjavati, kaže.

Profesorica politike i gospodarstva, Ljiljana Gračanin, zaslužna je za njihovu pripremu, a kaže kako nije bilo teško izabrati učenike koji će sudjelovati na natjecanju.

- Učenici su se javili sami, kaže ona, a djevojke dodaju kako ih je profesorica na satovima uspjela zainteresirati za politiku.

- Rekla nam je kako je politika ta koja određuje kako će se odvijati gospodarstvo – kojim će se stvarima dati prioritet i kojom će se dinamikom odvijati određeni procesi.

Pripreme su se odvijale online i uživo u školskoj knjižnici.

- Uglavnom smo radili zajedno, naš tim sastajao se redovito, međusobno smo si postavljali pitanja i tako ponavljali, kažu Sara i Hana, koje još nisu imale priliku glasovati na izborima. „

- Nakon satova politike i gospodarstva, na kojima nam je profesorica objasnila važnost osobnog angažmana, itekako smo počele razmišljati o tome da se uključimo, kažu.

Ljiljana kaže kako namjerava održati tradiciju izlazaka na natjecanja.

- Rad profesora s učenicima je iznimno važan, a rezultati će biti kakvi budu, zaključuje.

Pogledajte razgovor:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!