Koliko i što čitaju mladi?

07.11.2020.

12:22

Autor: Andrea Vatavuk/Ružica Divac Borovečki/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

-

-

Foto: - / -

Učenici koji čitaju i na engleskom jeziku ističu problem nedostupnosti prevedenih digitalnih knjiga.
Doba pandemije učenike je suočilo s brojnim izazovima i promjenama. Većina njih u izolaciji vrijeme provodi za računalima i tabletima. Provjerili smo koliko slobodnog vremena posvećuju čitanju, što čitaju i je li im klasična knjiga draža od digitalne.

Korana Cindori
ide u 5. razred OŠ Mladost iz Zagreba a do sada je pročitala mnogo knjiga, samo ljetos njih 26. Kazala je da je za nju knjiga nekakav novi svijet, isključi se iz svega i samo se koncentrira na čitanje.

Broj mladih članova gradskih knjižnica porastao je, a odaziv na nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, ove je godine mnogostruko veći.

- Najviše vole čitati fantastiku, problemske romane, dnevnike, stripove, ali i popularnu znanost. Pa tako na vrhu top ljestvica je još uvijek Harry Potter, rekla je voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, Knjižnice grada Zagreba Isabella Mauro.

Pokazalo se da učenici, osim što čitaju više posljednjih godina, čitaju više i u vrijeme pandemije. I osnovnoškolci i srednjoškolci preferiraju klasičnu knjigu.

- Za digitalne knjige imam osjećaj da su umjetne, da nisu prave knjige, da nije pravo štivo, ne čitam ih baš puno, dodala je Korana.

- Više vole čitati dobru staru knjigu nego online zato što smo svi naviknuti osjetiti knjigu u rukama, a više nego listati po mobitelu dok čitamo, naglasio je učenik Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreb Viktor Mijatović.

Učenici koji čitaju i na engleskom jeziku ističu problem nedostupnosti prevedenih digitalnih knjiga.

- Dostupnost knjiga na internetu nije velika, kada govorimo o elektroničkim knjigama, najviše naslova je na portalu e-lektire, istaknuo je knjižničar iz OŠ Ante Kovačića iz Zlatara Denis Vincek.

To je problem ne samo učenicima koji preferiraju elektronička izdanja, nego i ostalima, kojima bi djela trebala biti što dostupnija kako ne bi morali posjećivati nesigurne stranice na kojima se nude knjige bez autorskih prava.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!