20:19 / 09.02.2021.

Autor: Irena Košar/središnji Dnevnik HTV-a/HRT

Ana i Tena suočile su se sa svojim 'digitalnim' zlostavljačima

Ana i Tena, hrabre djevojke

Ana i Tena, hrabre djevojke

Foto: HTV / HRT

Jedna je od posljedica pandemije to da na internetu provodimo više vremena. Posao, nastava, pa čak i slobodno vrijeme u posljednih godinu dana preselili su se u virtualno okružje. Na Dan sigurnijeg interneta postavlja se pitanje koliko je digitalni svijet zapravo siguran i znamo li se njime pravilno koristiti?


Ana i Tena slobodno vrijeme često provode na društvenim mrežama. No upravo ondje susrele su se s negativnom stranom virtualnog svijeta.

- Bilo je internetskog nasilja, od vrijeđanja, od photoshop slika, od govorenja laži, stvarno je svega bilo, kazala je Ana, učenica 8. razreda.


- Dogodilo mi se jednom da netko "screenshota" moju sliku s Instagrama i onda, naravno, u Photoshopu izmjeni i onda se to malo proširilo, rekla je osmašica Tena.


Dok se Tena suočila sa zlostavljačima, Ana je u početku šutjela o svemu. I Tena je šutjela, dok maltretiranje nije krenulo i uživo. Onda je prvo rekla majci, a potom i stručnoj službi.


- Djeca najčešće šute zbog toga što se boje osude svojih bližnjih, osude vršnjaka. Njima je mišljenje vršnjaka jako važno, zato je od iznimne važnosti da se s djecom što više razgovara, kazala je pedagoginja zagrebačke OŠ Središće Tjaša Juraković.

U digitalnom svijetu djeca i mladi provode mnogo vremena i zato je edukacija važna, kažu oni koji svakodnevno rade s djecom.

- Naopasnije za djecu je upuštanje u razgovor ili da dijeljenje osobnih podataka, fotografija s osobama koje ne znaju u stvarnom životu, rekao je voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek Tomislav Ramljak.

- Roditelji su oni koji djeci dopuštaju korištenje interneta, što je normalno, ali bi trebali pratiti ono što njihova djeca konzumiraju, kazala je Marina Buhin, nastavnica stručnih predmeta u zabočkoj Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću.

Pravobaniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da je elektroničko nasilje (ciberbulling), prema recentnim istraživanjima, u porastu, a ugoržava i privatnost. 

Bez interneta današnji je život nezamisliv. Tim više, potrebno je djecu i mlade naučiti odgovornom ponašanju u virtualnom svijetu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!