Koliko je zanimanje mladih birača za politiku i izlazak na izbore?

09.02.2023.

20:09

Autor: Sunčica Findak/T.V./Dnevnik/HRT

Edukacija mladih birača

Edukacija mladih birača

Foto: HTV / HRT

Koliko je zanimanje mladih birača za politiku i izlazak na izbore? Uvjeriti ih da je i njihov glas važan kao svaki drugi cilj je projekta koji provodi Državno izborno povjerenstvo. Uživo ili on-line, edukaciju je dosad prošlo oko 2 tisuće učenika u više od 50 srednjih škola. Naša ekipa vidjela je kako je to danas izgledalo u Glini...

U jednom školskom satu najprije teorija.

- Kratko ćemo danas govoriti o izborima. Posebno je slijedeća godina zanimljiva, objašnjava Slaven Hojski, član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva.

Nekoliko pitanja - koliko o tome znaju.

- Da li mi netko može reći kako možete sudjelovati na izborima, pita Branka Ćorić, savjetnica, Državno izborno povjerenstvo.

- Kao birač, kao promatrač, kao kandidat, odgovara maturant Borna

Kada nauče ili ponove osnovne izborne pojmove, slijedi simulacija sata s pravim glasačkim kutijama i prilagođenim glasačkim listićima.

- Ovako vam biračko mjesto zaista izgleda, vi kad dođete na biračko mjesto prvo ćete vidjeti članove biračkog odbora, objašnjava Maja Virić Parmac, savjetnica , Državno izborno povjerenstvo.

Vidjet će i promatrača, dobiti glasački listić i simulacija glasovanja je završena.

- Ova edukacija mi je bila korisna, puno smo naučili i definitivno ću izaći na izbore, rekla je maturantica Sara

- Imamo jako dobre povratne informacije. Ja obično na početku sata pitam koliko će vas izaći na izbore i negdje trećina digne ruku. Na kraju sata ruku dignu tri četvrtine, pa osjećamo da radimo dobar i koristan posao, kaže Hojski. 

Na hodniku srednje škole u Glini susrećemo učenice trećih razreda, koje nam kažu da im je žao što na izbore ne mogu izaći i prije nego navrše 18 godina.

- Ja mislim da bi bilo u redu da se krene sa 16, 17 godina, znači ranije, mišljenja je Marija

- Mislim da smo dovoljno zreli da sa 17 odlučimo i da se trebamo uključiti što ranije, ustvrdila je Lorena

Ravnateljica nam kaže da je ova edukacija u suradnji s DIP-om izvrsna. Provode i anketu među učenicima o glasovanju o budućnosti škole.

- Svakako oni više očekuju da im se da prilika da se čuje njihov glas i da se uključe u izradu kurikuluma i to namjeravamo od iduće godine aktivno raditi, najavila je Marija Margušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina.

A do iduće godine i DIP će obići još desetke srednjih škola i održati edukaciju maturantima te im objasniti da je i njihov glas važan. A za projekt su, doznajemo, zaiteresirane i brojne države EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!